MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 21
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bigos z boczkiem, wieprzowiną, wołowiną, suszonymi grzybami,...
fot. archiwum

Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników

Bigos z boczkiem, wieprzowiną, wołowiną, suszonymi grzybami, śliwkami i winem

Bigos to tradycyjne danie, które króluje na naszych stołach. Choć jego wykonanie wymaga nieco pracy, mamy pewność, że pyszny i aromatyczny zachwyci wszystkich domowników.

Składniki
2 kg kiszonej kapusty
1/2 główki świeżej kapusty pokrojonej w paski (około 1 kg)
1/2 kg boczku wędzonego
1 kg wieprzowiny (karkówka lub łopatka)
1/2 kg wołowiny
200 g słoniny (najlepiej wędzonej)
4 kiełbasy (np. Kiełbasy Bergera)
15 wędzonych śliwek (mogą być również suszone)
1 szklanka bulionu
4 cebule
100 g suszonych grzybów
2 jabłka winne
250 g przecieru pomidorowego
woda
przyprawy: sól i pieprz w ziarnach (według uznania), 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego,
5 ziaren jałowca, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
czerwone wytrawne wino (1 szklanka)

Wykonanie
Słoninę i boczek pokroić, wrzucić na patelnię, wysmażyć tłuszcz. Dodać pokrojone w  kostkę: wołowinę, wieprzowinę i kiełbasę, a następnie dokładnie obsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Wszystko przełożyć do większego garnka i postawić na niewielkim ogniu. Kapustę kiszoną odcisnąć, opłukać zimną wodą, pokroić i wrzucić do garnka. Świeżą kapustę pokroić i również wrzucić do garnka. Dodać wino, bulion i przecier pomidorowy. Nie można zapomnieć o mieszaniu.
Suszone grzyby zalać niewielką ilością wody na ok. 10 min., aby zmiękły, następnie wraz z tą wodą wlać do bigosu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, ziarna pieprzu. Gotować jeszcze ok. 4 godziny, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w kostkę jabłka, całe śliwki i resztę przypraw (sól, paprykę słodką, majeranek) i gotować przez ok. 1 godzinę.
Jeżeli w trakcie przyrządzania bigosu okaże się, że jest zbyt suchy i zaczyna przywierać do dna, należy dodać szklankę wody. Jeżeli bigos pomimo mieszania delikatnie się przypali – to nic złego – nada mu to dodatkowych walorów i przyjemnego, dymnego posmaku. Gotowy bigos schłodzić i włożyć do lodówki lub chłodnego pomieszczenia. Bigos można odgrzewać wielokrotnie i za każdym razem będzie jeszcze lepszy. Nadmiar bigosu można pasteryzować lub zamrozić.
Rada: Pamiętaj – bigos należy często mieszać, aby się zbytnio nie przypalił, a smaki dobrze się przenikały.

Zobacz również

Wyniki PKO Gdynia Półmaratonu 2024

Wyniki PKO Gdynia Półmaratonu 2024

Sprawdź co Cię czeka w najbliższym tygodniu - Horoskop. Wróżka Roma przepowiada

Sprawdź co Cię czeka w najbliższym tygodniu - Horoskop. Wróżka Roma przepowiada

Polecamy

Wielki sukces kajakarki Startu Nowy Sącz. Zdobyła historyczne złoto ME

Wielki sukces kajakarki Startu Nowy Sącz. Zdobyła historyczne złoto ME

„Musztarda po obiedzie”. Sandecja Nowy Sącz górą. Rezerwy Lecha Poznań na tarczy

„Musztarda po obiedzie”. Sandecja Nowy Sącz górą. Rezerwy Lecha Poznań na tarczy

Wypadek z udziałem ambulansu w Krakowie. Są osoby poszkodowane

Wypadek z udziałem ambulansu w Krakowie. Są osoby poszkodowane