Przepis na wigilijny kompot z suszonych owoców
Składniki
- 100 g suszonych jabłek
- 100 g suszonych śliwek np. kalifornijskich
- 100 g suszonych gruszek
- 2 laski cynamonu
- około 10 goździków
- 3 gwiazdki anyżu
- 4 łyżki miodu akacjowego
- 2 litry wody
- 1 pomarańcza
Wykonanie:
Owoce namaczamy w wodzie przez około 30 minut. Następnie z tą samą wodą stawiamy na ogniu, dorzucamy pozostałe składniki, czyli laski cynamonu, goździki oraz anyż. Gotujemy około 30 minut. Zdejmujemy z ognia. Na końcu dosładzamy miodem akacjowym i wrzucamy wyparzonego wcześniej i pokrojonego w plastry pomarańcza. Studzimy pod przykryciem.
Kompot wigilijny najlepiej przygotować dzień wcześniej wtedy jego smak będzie jeszcze bardziej wyrazistszy.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN

Wideo