https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne potrawy wigilijne. Kompot wigilijny z suszonych owoców [PRZEPIS] 22.12.

mad
Tradycyjne potrawy wigilijne. Kompot wigilijny z suszonych owoców.
Tradycyjne potrawy wigilijne. Kompot wigilijny z suszonych owoców. Fot. Joanna Tokarz
Kompot z suszu na Wigilię - przepis. Nie wyobrażamy sobie wigilijnej kolacji bez kompotu z suszonych owoców. Jak zrobić pyszny, wigilijny kompot? Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Joanna Tokarz z Ptaszkowej.

Przepis na wigilijny kompot z suszonych owoców

Składniki

  • 100 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych śliwek np. kalifornijskich
  • 100 g suszonych gruszek
  • 2 laski cynamonu
  • około 10 goździków
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 4 łyżki miodu akacjowego
  • 2 litry wody
  • 1 pomarańcza

Wykonanie:
Owoce namaczamy w wodzie przez około 30 minut. Następnie z tą samą wodą stawiamy na ogniu, dorzucamy pozostałe składniki, czyli laski cynamonu, goździki oraz anyż. Gotujemy około 30 minut. Zdejmujemy z ognia. Na końcu dosładzamy miodem akacjowym i wrzucamy wyparzonego wcześniej i pokrojonego w plastry pomarańcza. Studzimy pod przykryciem.
Kompot wigilijny najlepiej przygotować dzień wcześniej wtedy jego smak będzie jeszcze bardziej wyrazistszy.

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska