Eklerki to podłużne ciastko w postaci parzonego ciasta przełożonego kremem. Eklerka prawdopodobnie została stworzona w XIX wieku we Francji. Niektórzy historycy spekulują, że jej autorem był Marie-Antoine Carême, francuski kucharz, żyjący w latach 1784-1833. Słowo „ekler” zapożyczone jest z francuskiego słowa éclair oznaczającego błyskawicę. Istnieje teoria, według której ciastko to zawdzięcza swoją francuską nazwę zgrabnej budowie, umożliwiającej jego „błyskawiczną” konsumpcję. Zapewniamy, że eklerki z francuskim kremem patissiere znikną z talerzy błyskawicznie!
Eklerki z francuskim kremem patissiere

Składniki na ciasto parzone
- woda – 1 szklanka
- jajko – 4 sztuki
- mąka pszenna – 170 gram
- masło – 125 gram
Składniki na krem pattissiere
- mleko 3,2% – 600 ml
- żółtko – 6 sztuk
- cukier – 100 gram
- mąka pszenna – 40 gram
- mąka ziemniaczana – 40 gram
- laska wanilii – 1 sztuka
Składniki na polewę czekoladową:
- dobrej jakości czekolada – 50 gram
- masło – 20 gram
Wykonanie
Ciasto.
W garnku gotujemy wodę z masłem, na gotującą wsypujemy mąkę i cały czas ucieramy drewnianą łyżką.
Ucieramy do momentu aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od ścianek, zdejmujemy z ognia, studzimy.
Po wystudzeniu dodajemy po 1 jajku i miksujemy na gładką masę.
Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy eklerki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 20-25 minut w 200C (w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika!).
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Krem pattissiere
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę, dodajemy obie mąki, miksujemy.
Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii, odstawiamy z ognia, dodajemy krem z żółtek, mieszamy.
Stawiamy na ogień i podgrzewamy cały czas mieszając.
Tak przygotowany nakrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia.
Polewa czekoladowa
Rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę, dokładnie mieszamy.
Złożenie eklerków
Wystudzone eklerki kroimy na 2 części, nakładamy creme patissiere za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego, przykrywamy drugą połową ciasta.
Polewamy czekoladą i zajadamy!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
Polecamy:
