1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Truskawki. TOP 7 deserów bez pieczenia z truskawkami [PRZEPISY]
fot. pixabay.com
2 z 9
Sernik na zimno z truskawkami Anny Loski...
fot. Anna Loska

Sernik na zimno z truskawkami Anny Loski

Składniki na spód
80 g herbatników
50 g miękkiego masła

Składniki na masę serową

750 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody

Składniki na mus truskawkowy

300 g truskawek
2 łyżeczki żelatyny
75 ml gorącej wody
1-2 łyżki cukru

Dodatkowo
około 700 g truskawek

Wykonanie

Herbatniki rozdrobnić blenderem i wymieszać z masłem. Powstałą masą wypełnić dno tortownicy (20 cm). Truskawki przeciąć na pół i ułożyć płaską stroną wzdłuż brzegów tortownicy, tak aby utworzyły obramowanie. Wewnątrz ułożyć gdzieniegdzie całe truskawki. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody.
Serek zmiksować z cukrem. Stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Masę serową przełożyć do tortownicy i schłodzić. 300 g truskawek rozdrobnić na mus, dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę, całość wymieszać. Mus wylać na zastygłą masę serową i ponownie schłodzić.
Na stężałym serniku ułożyć pozostałe truskawki przekrojone na połówki.

3 z 9
Chałwowo-truskawkowe lody z żurawiną...
fot. materiały prasowe

Chałwowo-truskawkowe lody z żurawiną

Składniki

1 opakowanie chałwy waniliowej
1 kg truskawek
100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
500 ml śmietanki kremowej 30%

Wykonanie
Truskawki umyć, obrać z szypułek i zamrozić – powinny spędzić w zamrażarce przynajmniej 12 godzin. Śmietanę przelać do garnka, dodać do niej pokruszoną chałwę i całość podgrzać, aż chałwa się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Gdy truskawki są już zamrożone, a masa śmietanowo-chałwowa zimna, przełożyć wszystko do dużego naczynia, dodać żurawinę i zblendować do połączenia składników.
Gotową masę przelać do foremek na lody i ponownie włożyć do zamrażarki na 6 godzin.. Możemy podawać je np. z waflowymi rurkami.

4 z 9
Deser trójwarstwowy z truskawkami Anny Cyganik Ideć...
fot. Anna Cyganik-Idęć

Deser trójwarstwowy z truskawkami Anny Cyganik Ideć

Składniki
galaretka truskawkowa
400 g serka homogenizowanego truskawkowego
400 g truskawek
2 łyżki cukru
4 łyżeczki żelatyny
bita śmietana (opcjonalnie)

Wykonanie
Galaretkę zrobić według przepisu z opakowania zmniejszając ilość wody do 400 ml, żeby lepiej się ścięła. Wylać ostudzoną galaretkę do pucharków i ułożyć je pochyło w lodówce, do całkowitego stężenia. Po kilka godzinach, lub po całej nocy zabrać się za przygotowanie kolejnej warstwy. Dwie łyżeczki żelatyny rozpuścić z 3-4 łyżkami gorącej wody. Odstawić na chwilę do wystudzenia. Gdy żelatyna się ochłodzi (nie może być ścięta) zmiksować ją z serkami homogenizowanymi. Nałożyć serek do pucharków przechylając je w drugą stronę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy druga warstwa zastygnie umyć truskawki, usunąć szypułki i zmiksować z dwiema łyżkami cukru. Podgrzać 100 ml wody i rozpuścić w niej 2 łyżeczki żelatyny. Truskawki zmiksować razem z syropem żelatynowym. Owoce wyłożyć do pucharków, które tym razem możemy już postawić pionowo.
Gdy deser zastygnie można go ewentualnie ozdobić rozetką bitej śmietany.
Z podanych składników można wykonać od 4-6 porcji deseru w zależności od tego jakiej wielkości mamy pucharki. Podobny deser możemy przygotować z brzoskwiń, ananasów, czy owoców leśnych.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju

Zobacz również

Precyzyjne latanie i celne lądowanie. Widowiskowe zawody w Aeroklubie Krakowskim

Precyzyjne latanie i celne lądowanie. Widowiskowe zawody w Aeroklubie Krakowskim

Tutaj to były bale... Plac Na Stawach wspomina Aleksandra "Makino" Kobylińskiego

NOWE
Tutaj to były bale... Plac Na Stawach wspomina Aleksandra "Makino" Kobylińskiego