![Truskawki. TOP 7 deserów bez pieczenia z truskawkami [PRZEPISY]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/88/59/5b1e6fddda785_o_large.jpg)

Sernik na zimno z truskawkami Anny Loski
Składniki na spód
80 g herbatników
50 g miękkiego masła
Składniki na masę serową
750 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody
Składniki na mus truskawkowy
300 g truskawek
2 łyżeczki żelatyny
75 ml gorącej wody
1-2 łyżki cukru
Dodatkowo
około 700 g truskawek
Wykonanie
Herbatniki rozdrobnić blenderem i wymieszać z masłem. Powstałą masą wypełnić dno tortownicy (20 cm). Truskawki przeciąć na pół i ułożyć płaską stroną wzdłuż brzegów tortownicy, tak aby utworzyły obramowanie. Wewnątrz ułożyć gdzieniegdzie całe truskawki. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody.
Serek zmiksować z cukrem. Stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Masę serową przełożyć do tortownicy i schłodzić. 300 g truskawek rozdrobnić na mus, dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę, całość wymieszać. Mus wylać na zastygłą masę serową i ponownie schłodzić.
Na stężałym serniku ułożyć pozostałe truskawki przekrojone na połówki.

Chałwowo-truskawkowe lody z żurawiną
Składniki
1 opakowanie chałwy waniliowej
1 kg truskawek
100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
500 ml śmietanki kremowej 30%
Wykonanie
Truskawki umyć, obrać z szypułek i zamrozić – powinny spędzić w zamrażarce przynajmniej 12 godzin. Śmietanę przelać do garnka, dodać do niej pokruszoną chałwę i całość podgrzać, aż chałwa się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Gdy truskawki są już zamrożone, a masa śmietanowo-chałwowa zimna, przełożyć wszystko do dużego naczynia, dodać żurawinę i zblendować do połączenia składników.
Gotową masę przelać do foremek na lody i ponownie włożyć do zamrażarki na 6 godzin.. Możemy podawać je np. z waflowymi rurkami.

Deser trójwarstwowy z truskawkami Anny Cyganik Ideć
Składniki
galaretka truskawkowa
400 g serka homogenizowanego truskawkowego
400 g truskawek
2 łyżki cukru
4 łyżeczki żelatyny
bita śmietana (opcjonalnie)
Wykonanie
Galaretkę zrobić według przepisu z opakowania zmniejszając ilość wody do 400 ml, żeby lepiej się ścięła. Wylać ostudzoną galaretkę do pucharków i ułożyć je pochyło w lodówce, do całkowitego stężenia. Po kilka godzinach, lub po całej nocy zabrać się za przygotowanie kolejnej warstwy. Dwie łyżeczki żelatyny rozpuścić z 3-4 łyżkami gorącej wody. Odstawić na chwilę do wystudzenia. Gdy żelatyna się ochłodzi (nie może być ścięta) zmiksować ją z serkami homogenizowanymi. Nałożyć serek do pucharków przechylając je w drugą stronę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy druga warstwa zastygnie umyć truskawki, usunąć szypułki i zmiksować z dwiema łyżkami cukru. Podgrzać 100 ml wody i rozpuścić w niej 2 łyżeczki żelatyny. Truskawki zmiksować razem z syropem żelatynowym. Owoce wyłożyć do pucharków, które tym razem możemy już postawić pionowo.
Gdy deser zastygnie można go ewentualnie ozdobić rozetką bitej śmietany.
Z podanych składników można wykonać od 4-6 porcji deseru w zależności od tego jakiej wielkości mamy pucharki. Podobny deser możemy przygotować z brzoskwiń, ananasów, czy owoców leśnych.