Turek uczył górali przyrządzać jagnięcinę

Halina Kraczyńska
Huseyin Cinar ze stolicy Turcji pokazywał naszym restauratorom i bacom, co można zrobić z jagnięciny
Huseyin Cinar ze stolicy Turcji pokazywał naszym restauratorom i bacom, co można zrobić z jagnięciny Halina Kraczyńska
W Turcji, jak podkreśla Daniel Ochocki, Polak z Adampola (dzielnica Stambułu) - jagnięcina jest najdroższym mięsem, na które niewielu może sobie pozwolić na co dzień. - Baranina jest szlacheckim jadłem. To najlepsze mięso i zdrowe - przekonuje Ochocki.

Wraz z Huseyinem Cinar, właścicielem jednej z największych w Turcji firm mięsnych, przyjechał do Zakopanego przekonywać tutejszych restauratorów, szefów kuchni największych hoteli w mieście, aby serwowali na swoich stołach jagnięcinę. - U nas kilogram najlepszej jagnięciny kosztuje aż 100 złotych - zaznacza pan Daniel.

Niestety, w Polsce, jak mówi baca Kazimierz Furczoń, antyreklamę baraninie zrobiły lata 80. - Robiono i sprzedawano wtedy w sklepach wyroby ze starych baranów, ludzie nie umieli przyrządzać baraniny i to nam zaszkodziło - tłumaczy Furczoń. - Ale dzięki takim właśnie pokazom, jak ten dzisiejszy w Jasnym Pałacu, chcemy przekonać Polaków do jagnięciny. I to tej z Podhala, bo jest smaczna i zdrowa.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie