Podhale: certyfikat dla jagnięciny już niedługo

Józef Słowik
W tym roku na podhalańskich halach będzie się wypasać 30 tysięcy owiec
W tym roku na podhalańskich halach będzie się wypasać 30 tysięcy owiec Józef Słowik
Dzisiaj w Regionalnym Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu będzie uzupełniany wspólny wniosek o rejestrację jagnięciny podhalańskiej w Unii Europejskiej. Chodzi o ochronę mięsa z młodych owiec na Podhalu, aby miało ono tzw. zastrzeżoną nazwę pochodzenia.

Jak zapewnia Kazimierz Furczoń ze Spółdzielni Gazdowie, która obok Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu jest inicjatorem zarejestrowania w Unii jagnięciny, proces się więcej nie przedłuży.

- Zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Rolnictwa, gdzie złożony został wniosek, musimy nieco uzupełnić dokument - mówi Kazimierz Furczoń. - Zmiany będą dotyczyły m.in. tego, że jagnięta będą mogły pochodzić od owcy barwnej. Chów jagniąt będzie się mógł odbywać na całym tzw. Szlaku Oscypkowym, od Żywiecczyzny przez Podhale aż po Beskid Sądecki.

Jagnięcina podhalańska będzie dostępna przez cały rok, a jagnięta przeznaczone do uboju nie mogą mieć więcej niż trzy miesiące. Jak zapowiadają bacowie, ten rok będzie swoistym sprawdzianem tego, jaki jest popyt na mięso młodych jagniąt na krajowym rynku. Jeszcze nigdy nie wyeksportowano bowiem tak mało jagniąt na wielkanocne stoły we Włoszech jak w tym roku. Hodowcy zdecydowali, że wolą jagnięta sprzedać do polskich restauracji, zamiast wysłać je do Włoch.

Restauratorzy, szczególnie ci na Podhalu, mówią już głośno o prawdziwym deficycie mięsa z polskiej owcy górskiej. A przecież według smakoszy mięso jagnięce jest smaczniejsze niż wołowe czy drobiowe. Dlatego wielu decyduje się na import mięsa z Islandii czy Nowej Zelandii.

- Jagnięcina z Podhala cieszy się ogromnym zainteresowaniem nie tylko wśród klientów z naszego terenu, ale przede wszystkim turystów. Jest już traktowana jak pewnego rodzaju rarytas - mówi Katarzyna Petryla, współwłaścielka Karczmy U Borzanka w Nowym Targu.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie