1 z 5
Przewijaj galerię w dół
Bundz (ew. bunc) - rodzaj twarogu, produkowany z mleka...

Bundz (ew. bunc) - rodzaj twarogu, produkowany z mleka owczego. To ser o łagodnym smaku - albo kwaśnym, albo słodkim. Produkowany głównie na Podhalu. Bundz najsmaczniejszy jest po wiosennym wypasie owiec.

2 z 5
Żętyca - to serwatka z mleka owczego, ściętego podpuszczką,...

Żętyca - to serwatka z mleka owczego, ściętego podpuszczką, powstającą przy wyrabianiu oscypków i bundzu. Konsystencją przypomina nieco kefir. Od 2005 roku żętyca wpisana jest na Listę Produktów Tradycyjnych.

3 z 5
Oscypek - twardy wędzony ser przygotowywany w 60 proc. z...

Oscypek - twardy wędzony ser przygotowywany w 60 proc. z mleka owczego i 40 proc. z mleka krowiego. Musi posiadać wrzecionowaty kształt i słomkowy kolor. Jest chroniony prawem unijnym, które określa kto, gdzie i kiedy może go wyrabiać.

4 z 5
Uwaga na góralskie podróbki. Jak nie dać się oszukać?
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Zobacz również

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków