1 z 5
Przewijaj galerię w dół
Bundz (ew. bunc) - rodzaj twarogu, produkowany z mleka...

Bundz (ew. bunc) - rodzaj twarogu, produkowany z mleka owczego. To ser o łagodnym smaku - albo kwaśnym, albo słodkim. Produkowany głównie na Podhalu. Bundz najsmaczniejszy jest po wiosennym wypasie owiec.

2 z 5
Żętyca - to serwatka z mleka owczego, ściętego podpuszczką,...

Żętyca - to serwatka z mleka owczego, ściętego podpuszczką, powstającą przy wyrabianiu oscypków i bundzu. Konsystencją przypomina nieco kefir. Od 2005 roku żętyca wpisana jest na Listę Produktów Tradycyjnych.

3 z 5
Oscypek - twardy wędzony ser przygotowywany w 60 proc. z...

Oscypek - twardy wędzony ser przygotowywany w 60 proc. z mleka owczego i 40 proc. z mleka krowiego. Musi posiadać wrzecionowaty kształt i słomkowy kolor. Jest chroniony prawem unijnym, które określa kto, gdzie i kiedy może go wyrabiać.

4 z 5
Uwaga na góralskie podróbki. Jak nie dać się oszukać?
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zakopiańska Noc Muzeów. Budowa domków dla Gucia, białe misie i wiele innych atrakcji

Zakopiańska Noc Muzeów. Budowa domków dla Gucia, białe misie i wiele innych atrakcji

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

Tutaj to były bale... Plac Na Stawach wspomina Aleksandra "Makino" Kobylińskiego

Tutaj to były bale... Plac Na Stawach wspomina Aleksandra "Makino" Kobylińskiego

Zobacz również

Precyzyjne latanie i celne lądowanie. Widowiskowe zawody w Aeroklubie Krakowskim

Precyzyjne latanie i celne lądowanie. Widowiskowe zawody w Aeroklubie Krakowskim

Tutaj to były bale... Plac Na Stawach wspomina Aleksandra "Makino" Kobylińskiego

NOWE
Tutaj to były bale... Plac Na Stawach wspomina Aleksandra "Makino" Kobylińskiego