Rozpoczął się Małopolski Festiwal Smaku [ZDJĘCIA, VIDEO]
Grand Prix otrzymało Stowarzyszenie "Na śliwkowym szlaku" z Iwkowej za polędwicę faszerowaną suską sechlońską. Stowarzyszenie z Iwkowej otrzymało również nagrodę specjalną ufundowaną przez naszą gazetę, która objęła patronat medialny nad imprezą. Przez dwa dni na placu Wolnica pracowała nasza redakcja terenowa.
Laureatami zostali także restauracja Natalia z Biertowic za "Sułkowicką krzonówkę", zupę z charakterem jak wyrazili się o niej jurorzy, a także firma "Gawor" z Podstolic za salceson podstolego.
Plac Wolnica przypominał wielki targ z regionalnymi smakołykami. Pachniał chleb tradycyjny z orzechami, razowiec lipnicki czy ogromny chleb prądnicki. Kusiły kabanosy z perliczki, kabanosy chłopskie, szynki, boczki i salcesony.
Nie zabrakło oczywiście karpia zatorskiego w zalewie octowej i placów ziemniaczanych. Była też najsłynniejsza kapusta charsznicka oraz bardzo dużo serów, oczywiście z najbardziej słynnym oscypkiem, podawanym na gorąco z żurawiną oraz brundzy podhalańskiej i serów kozich z Miechowa.
Ciekawa była też oprawa muzyczna imprezy. W sobotę gwiazdą wieczoru był zespół "Krywań", natomiast w niedzielę na zakończenie imprezy "Góralską poezję śpiewaną z rockowym zacięciem" zaprezentował zespół Rzoz.
Zobacz zdjęcia ślicznych Małopolanek! Wybierz z nami Miss Lata Małopolski 2011!
Głosuj na najlepsze schronisko Małopolski
Mieszkania Kraków. Zobacz nowy serwis
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!