Europejskie Forum Żywności ma skupiać decydentów politycznych, podmioty zaangażowane w system produkcji i dystrybucji żywności, organizacje pozarządowe, naukowców i uczelnie. Cel - szukanie rozwiązań na wyzwania istniejące w systemie produkcji żywności.
Inicjatywa pięciu europosłów stawia sobie za cel uporanie się z wieloma współczesnymi wyzwaniami w sektorze żywnościowym. Chodzi o kompleksowe podejście do kwestii systemu, który obejmuje takie zagadnienia jak: ochrona praw konsumentów, zdrowie, bezpieczeństwo i jakość żywności, ochrona środowiska i przeciwdziałanie zmianom klimatycznym, polityka rolna oraz gospodarczy rozwój sektora.
Europejskie Forum Żywności jest otwarte dla wszystkich podmiotów związanych z szeroko rozumianą polityką żywnościową w UE - od europosłów, rolników i ich zrzeszeń, firm produkujących żywność zaczynając, kończąc na firmach dystrybuujących żywność, europejskich i krajowych stowarzyszeniach i organizacjach sektorowych.
Wszystkie podmioty zainteresowane włączeniem się w działalność Europejskiego Forum Żywności mogą już od dzisiaj wysyłać zgłoszenia do sekretariatu Forum [email protected].
10 grudnia br. odbędzie się w Parlamencie Europejskim uroczysta inauguracja działalności Forum.
Według szeroko zakrojonych badań przeprowadzonych przez Komisję Europejską z inicjatywy europosłanki Róży Thun, 9 proc. porównywalnych produktów różniło się składem chociaż opakowanie były identyczne. Natomiast kolejne 22 proc. produktów o różnym składzie miało podobne opakowania.
Według badań przeprowadzonych przez UOKIK, aż 30 proc. konsumentów wierzy, że istnieją różnice w jakości żywności w Polsce i krajach zachodnich. Polski regulator także przeprowadził swoje badania – wynika z nich, że istotne różnice dotyczyły m.in.: chipsów Crunchips, serków Almette z ziołami, czekolady Milka z orzechami i napojów Lipton Ice Tea Peach lub FuzeTea.
