https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

W Brukseli rozpoczęło działalność Europejskie Forum Żywności. Europosłanka z Krakowa na jego czele

Grzegorz Skowron
Fot. Adam Jankowski / Polskapresse
W Brukseli rozpoczęło działalność Europejskie Forum Żywności (EFF - European Food Forum). Pięciu europosłów założycieli (Róża Thun z EPL, Clara Aguilera (S&D), Irene Tolleret (Renew Europe), Asim Ademov (EPP) oraz Brando Benifei (S&D) podpisało we wtorek 5 listopada 2019 roku statut organizacji. Celem EFF jest inicjowanie publicznej debaty oraz szukanie rozwiązań zmierzających stworzenia skutecznej i sprawiedliwej polityki żywnościowej. Na czele forum stanęła europosłanka z Krakowa Róża Thun, która zajmuje się kwestiami podwójnej jakości produktów w Komisji Rynku Wewnętrznego.

Europejskie Forum Żywności ma skupiać decydentów politycznych, podmioty zaangażowane w system produkcji i dystrybucji żywności, organizacje pozarządowe, naukowców i uczelnie. Cel - szukanie rozwiązań na wyzwania istniejące w systemie produkcji żywności.

Inicjatywa pięciu europosłów stawia sobie za cel uporanie się z wieloma współczesnymi wyzwaniami w sektorze żywnościowym. Chodzi o kompleksowe podejście do kwestii systemu, który obejmuje takie zagadnienia jak: ochrona praw konsumentów, zdrowie, bezpieczeństwo i jakość żywności, ochrona środowiska i przeciwdziałanie zmianom klimatycznym, polityka rolna oraz gospodarczy rozwój sektora.

Europejskie Forum Żywności jest otwarte dla wszystkich podmiotów związanych z szeroko rozumianą polityką żywnościową w UE - od europosłów, rolników i ich zrzeszeń, firm produkujących żywność zaczynając, kończąc na firmach dystrybuujących żywność, europejskich i krajowych stowarzyszeniach i organizacjach sektorowych.

Wszystkie podmioty zainteresowane włączeniem się w działalność Europejskiego Forum Żywności mogą już od dzisiaj wysyłać zgłoszenia do sekretariatu Forum [email protected].
 
10 grudnia br. odbędzie się w Parlamencie Europejskim uroczysta inauguracja działalności Forum.
 
Według szeroko zakrojonych badań przeprowadzonych przez Komisję Europejską z inicjatywy europosłanki Róży Thun, 9 proc. porównywalnych produktów różniło się składem chociaż opakowanie były identyczne. Natomiast kolejne 22 proc. produktów o różnym składzie miało podobne opakowania.

Według badań przeprowadzonych przez UOKIK, aż 30 proc. konsumentów wierzy, że istnieją różnice w jakości żywności w Polsce i krajach zachodnich. Polski regulator także przeprowadził swoje badania – wynika z nich, że istotne różnice dotyczyły m.in.: chipsów Crunchips, serków Almette z ziołami, czekolady Milka z orzechami i napojów Lipton Ice Tea Peach lub FuzeTea.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

H
Htrest

Pojawila sie nowa odmiana salmonelli o cuchnacym zapachu przygnilej rozy. Kod cos musi z tym zrobic !

O
Obłuda

"To jest stan totalnie nienormalny, żeby obywatele, nie mówię już politycy, ale obywatele jakiegoś kraju kontestowali demokratycznie wybrane władze – tak przed niemal dziewięcioma latami mówiła… Róża Thun.

Róża Maria Barbara Gräfin von Thun und Hohenstein niemal od początku przejęcia władzy przez PiS w 2015 roku wieszczy rzekomy koniec demokracji i domaga się coraz silniejszych reakcji Unii Europejskiej. Pamiętamy przecież, jak występowała w niemieckich filmach, skarżąc się na własną ojczyznę, czy też głosowała w Parlamencie Europejskim za skandalicznymi rezolucjami, wymierzonymi właśnie w Polskę."

P
Pamiętamy

"Unijną rezolucję skierowaną przeciwko Polsce poparło sześciu polityków PO, wśród nich Róża Gräfin von Thun und Hohenstein...."

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska