W szranki kulinarne stanie 12 drużyn w dwóch kategoriach: organizacje z obszaru LGD „Dolina Raby” oraz LGD z Federacji LGD Małopolska i inne. Przygotowane przez kucharzy rosoły oceniane będą przez profesjonalne jury. Zasiądą w nich kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników pod przewodnictwem gościa specjalnego Sylwii Ładygi, uczestniczki V. edycji programu MasterChef Polska.
Podczas imprezy będzie można bezpłatnie degustować różnego rodzaju rosoły i potrawy.
Festiwal Rosołu został zainspirowany faktem, że w 1682 roku Stanisław Czernecki, kuchmistrz Aleksandra Lubomirskiego napisał na Zamku w Wiśniczu pierwszą polską książkę kucharską pt. „Compendium Felculorum - albo zebranie potraw”. Pierwszą pozycję zajmuje w niej rosół polski.
Autor opisał aż szesnaście sposobów przygotowania tej potrawy. Czernecki odegrał znaczącą rolę nie tylko dla rosołu, ale i dla krzewienia kultury i języka polskiego.
- Autor chętnie korzystał z różnych inspiracji oraz własnego doświadczenia - zwracają uwagę organizatorzy.
Festiwal ma na celu kultywowanie wiedzy na temat rosołu, jako polskiej potrawy narodowej oraz budowanie więzi wewnątrz społeczności lokalnych.
Festiwal Rosołu rozpocznie się w Centrum Konferencyjnym Nowa Bochnia & SPA w Bochni jutro o 12. W programie nie tylko konkurs na najlepszy rosół oraz jego degustacje, ale również występy Kapeli Łapanowianie, pokaz kulinarny i prezentacja rosołu przygotowanego przez Sylwię Ładygę.
Będzie też rozstrzygnięcie konkursu na najlepszą publikację o lokalnych kulinariach.
ZOBACZ KONIECZNIE:
Polub nas na Facebooku i bądź zawsze na bieżąco!
WIDEO: Poważny program - playlista 3 odcinków