Borowiki, maślaki, kurki, koźlaki a nawet czubajki już można znaleźć w świętokrzyskich lasach. Doniesienia o pierwszych grzybach pojawiają się z okolic Kielc, Starachowic, Opatowa, Włoszczowy czy Ponidzia.Jak się okazuje, grzyby w maju czy czerwcu to nie jest ewenement. W Polsce bowiem grzyby jadalne można zbierać od kwietnia do późnej jesieni, kiedy to mają najlepsze warunki do rozwoju. Jeśli jednak ktoś lubi zbierać grzyby, to warto się na nie wybrać także teraz. Wiosną i wczesnym latem najlepiej szukać ich na polanach i w wilgotnych lasach. Mamy wtedy duże szanse, by spotkać na swej drodze borowiki, podgrzybki złotawe, sitarze, koźlarze, maślaki, zajączki, kurki.Autorami zdjęć w naszej galerii są Beata Życińska Wojtan oraz Zbigniew Oziębły.Czytaj również:Sezon na grzyby w Świętokrzyskich lasach rozpoczęty. Zobacz co i gdzie można znaleźć [WIDEO]