Wzrost produkcji warzyw gruntowych wynikał ze zdecydowanie lepszych warunków agrometeorologicznych w porównaniu do roku poprzedniego. Największy wzrost zbiorów w porównaniu do roku poprzedniego odnotowano w przypadku ogórków, a także warzyw kapustnych.
Eksperci GUS oceniają, że łączna produkcja kapusty w 2016 roku wyniosła 1030 tys. t, czyli aż o 180 tys. t (21proc.) więcej niż w roku ubiegłym, a zbiory kalafiorów w ujęciu rocznym zwiększyły się o ponad 26proc. i oceniane są na ok. 240 tys. t. Z kolei produkcja ogórków zwiększyła się o ponad 20proc. do poziomu 265 tys. t, marchwi o 19proc. do 800 tys. t, zaś cebuli o 17proc. i szacowana jest na 630 tys. t.
- Wysoki poziom zbiorów większości warzyw ciąży na ich cenach, oferowanych w skupie - podkreśla Magdalena Kowalewska ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.
Według danych MRiRW w czwartym kwartale 2016 roku średnia cena skupu kilograma kapusty białej wynosiła 0,27 zł, czyli o 67proc. mniej, niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Z kolei za kilogram cebuli w skupie płacono 0,39 zł, czyli o 58 proc. mniej niż przed rokiem, zaś marchew skupowano średnio po 0,52 zł, czyli o 54proc. taniej w relacji rocznej.
- Wydaje się, że podobne relacje cenowe mogą utrzymać się także w pierwszym kwartale 2017 roku - ocenia Magdalena Kowalewska.