9 z 12

fot. pixabay.com
Ogórki - świeże i kiszone to brązowy medalista w warzywnym rankingu Polaków. Zawierają 97 proc. wody, więc są nieocenione w upalne dni. Z racji właściwości moczopędnych służą nerkom.
10 z 12

fot. pixabay.com
Ziemniaki to czwarte pod względem popularności warzywo w Polsce. Jako węglowodanowy dodatek do dań tracą popularność na rzecz ryżu, makaronu i kasz. Warto je docenić, bo zawierają sporo witamin, białka i błonnika. Do tego bez sosu są dość mało kaloryczne.
11 z 12

fot. pixabay.com
Kapusta zajmuje piąte miejsce wśród warzyw, po które chętnie sięgamy. Jadamy ją świeżą i kiszoną, na surowo i gotowaną. Kapusta służy urodzie. Zapobiega obrzękom, a zawarty w niej komplet witamin z grupy B poprawia kondycję m.in. włosów i paznokci.