Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wciąż jemy za mało warzyw i owoców, ale część z nich bardzo lubimy. Zobacz które!

Monika Kaczyńska
Niektóre z owoców, dziś jedzone rzadko, powinny wrócić na nasze stoły. Czytaj dalej --->
Niektóre z owoców, dziś jedzone rzadko, powinny wrócić na nasze stoły. Czytaj dalej --->pixabay.com
Przeciętnie, każdego dnia zjadamy o około 20 dkg warzyw i owoców za mało. Ale powoli ich spożycie wzrasta. Niektóre wybieramy chętniej niż inne.

Według opracowanej przez specjalistów piramidy zdrowego żywienia warzywa i owoce powinny stanowić większość naszego menu. Pięć porcji, z których każda waży około 80-100 gram to absolutnie minimum. Większość z nas co prawda wie, że warzywa i owoce w diecie są ważne, ale je ich znacznie mniej. Przeciętnie sięgamy po nie dwa - trzy razy dziennie.

Jak to wygląda w polskich domach? Surówka do obiadu, owoc w charakterze przekąski, czasem niewielki dodatek zieleniny do kanapek. Co więcej - jak wynika z badań przeprowadzonych na użytek kampanii "Warzywa i owoce - na szczęście" jemy te owoce i warzywa, które znamy, rzadko tylko korzystając z rynkowej obfitości.

Ale... Kropla drąży skałę. Im częściej będziemy warzywa jadać (najlepiej tak jak zalecają dietetycy do każdego posiłku), tym chętniej będziemy poszukiwali nowych smaków.

Warto sięgać po kapary, jarmuż, bakłażany, karczochy, ciecierzycę i soczewicę. Dziś docenia je jedynie 3 proc. konsumentów.

Dietetycy doradzają, aby 3/4 zielonego menu stanowiły warzywa, 1/4 owoce. Dlaczego tak? Owoce zawierają relatywnie dużo cukru, więc jedzenie ich w nadmiarze może odbić się negatywnie na sylwetce.

Niektóre z owoców, dziś jedzone rzadko, powinny wrócić na nasze stoły.

- Nie zapominajmy więc o czerwonej porzeczce, która m.in. pomaga kontrolować poziom cukru i cholesterolu we krwi, regulować przemianę materii oraz łagodzić dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Czarna porzeczka jest nieprzeciętnym źródłem witaminy C, a jeżyny – błonnika pokarmowego, wspierającego organizm w eliminacji toksyn - mówi Justyna Mizera, dietetyk sportowy, ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”. - Agrest i borówki natomiast doskonale dbają o równowagę kwasowo-zasadową. A to tylko wybrane przykłady dostępnych nam owoców i ich zalet - dodaje.

Które warzywa i owoce lubimy najbardziej? Sprawdź w naszej galerii!

Dlaczego warto jeść wiśnie?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wciąż jemy za mało warzyw i owoców, ale część z nich bardzo lubimy. Zobacz które! - Głos Wielkopolski

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska