Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wegańska karnawałowa przekąska. Marynowany seler jak śledź [PRZEPIS]

Alicja Rokicka

Alicja Rokicka dzieli się swoimi doświadczeniami kulinarnymi na blogu roślinnym wegannerd.blogspot.com, jednym z najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych w Polsce. Jest autorką książki: Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia.

Składniki

  • seler
  • 2-3 cebule
  • 1/2-3/4 szklanki oleju (najlepiej pół na pół z olejem lnianym)
  • 2-3 łyżki ostrej musztardy
  • 10 owoców jałowca
  • 3-4 liście laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/3-1/2 szklanki octu jabłkowego lub winnego
  • sporo soli do smaku
  • kawałek nori (niekoniecznie)
  • łyżeczka oleju do smażenia

Wykonanie

Selera obrać i pokroić w plastry grubości około 5 mm. Ugotować je w osolonej wodzie lub na parze. Aby seler nabrał smaku, można do wody dodać majeranku i sosu sojowego. Można też dodać łyżkę gotowej przyprawy do ryb. Patelnię rozgrzać i usmażyć z jednej strony wszystkie selery. Chodzi teraz głównie o to, by seler odparował w środku i ładnie się zrumienił. Można na patelnię dodać majeranku. Cebulę posiekać w paski lub cienkie piórka. Włożyć do miski i zalać olejem. Dodać musztardę, ocet i przyprawy. Jałowiec zgnieść nożem. Dodać też kawałki nori (nieduże paski).

Całość dobrze wymieszać drewnianą łyżką lub dłonią. Dodać do miski selera i znowu dobrze wymieszać. Posolić. Przełożyć do słoika i zamknąć. Trzymać w lodówce i marynować najlepiej 24-48 godzin.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska