W weekend na terenie Muzeum Pszczelarstwa w Sądeckim Bartniku można z bliska przyjrzeć się życiu pszczół, niezwykle pożytecznych owadów bez których nie byłoby życia na Ziemi. Impreza odbywa się w ramach cyklu Smaki Dziedzictwa – wrześniowych weekendów w muzeach domowych, organizowanych przez Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu. W programie wydarzenia można m.in. podziwiać historyczną kolekcję uli, poznać sekrety życia pszczół, dowiedzieć się jak powstaje miód, z bliska doświadczyć eksperymentów pokazujących, jak pszczoły widzą, dlaczego nie błądzą, skąd bierze się sześciokątny kształt komórek w plastrach pszczelich oraz podziwiać wystawę pt. „Pszczoła i jej otoczenie”. Nie zabraknie także warsztatów wyrobu świec woskowych, czy tego co wszyscy z łasuchów lubią najbardziej, czyli degustacji wyjątkowych miodów. Przewodniczka w trakcie oprowadzania po skansenie pytała zgromadzonych czy wiedzą czym jest pierzga. Zapadła cisza. To nic innego jak podstawowy pokarm pszczół. Jest odporny na pleśń i procesy gnilne.
Wideo
Świat żegna Franciszka. Tłumy wiernych na Placu św. Piotra