Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2019. Wielkanocny pasztet na ostatnią chwilę bez pieczenia [PRZEPIS]

Janina Czaja
123 rf
Wielkanocny pasztet na ostatnią chwilę.

Prosty przepis na wielkanocny pasztet. - To przepis na pasztet dla zapracowanych. Robi się go bardzo szybko i nie wymaga pieczenia - mówi Janina Czaja z Krakowa.

Składniki 

  • 200 g wątróbek drobiowych 
  • 200 g  masła
  • 50 ml miodu pitnego lub wiśniówki  
  • konfitura z czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżki mąki do obtoczenia wątróbek 
  • 2 łyżki suszonej żurawiny + do dekoracji 
  • sól, pieprz, ewentualnie mielone przyprawy korzenne np. anyż

Wykonanie
Żurawinę namoczyć w alkoholu przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Oczyścić wątróbkę, obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na 3 łyżkach masła, na złoty kolor.
Odstawić,  by ostygły. W garnku roztopić resztę masła. Gdy się zagotuje, starannie zebrać szumowiny. Zdjąć z ognia.
Żurawinę i wątróbkę zmiksować w blenderze na gładką masę, powoli dodając sklarowane masło. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie anyżem. Przełożyć pasztet do foremki. Wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć na talerz. Ozdobić żurawiną i konfiturą z czerwonej cebuli.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska