Prosty przepis na wielkanocny pasztet. - To przepis na pasztet dla zapracowanych. Robi się go bardzo szybko i nie wymaga pieczenia - mówi Janina Czaja z Krakowa.
Składniki
- 200 g wątróbek drobiowych
- 200 g masła
- 50 ml miodu pitnego lub wiśniówki
- konfitura z czerwonej cebuli
- 2-3 łyżki mąki do obtoczenia wątróbek
- 2 łyżki suszonej żurawiny + do dekoracji
- sól, pieprz, ewentualnie mielone przyprawy korzenne np. anyż
Wykonanie
Żurawinę namoczyć w alkoholu przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Oczyścić wątróbkę, obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na 3 łyżkach masła, na złoty kolor.
Odstawić, by ostygły. W garnku roztopić resztę masła. Gdy się zagotuje, starannie zebrać szumowiny. Zdjąć z ognia.
Żurawinę i wątróbkę zmiksować w blenderze na gładką masę, powoli dodając sklarowane masło. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie anyżem. Przełożyć pasztet do foremki. Wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć na talerz. Ozdobić żurawiną i konfiturą z czerwonej cebuli.
Źródło: Dzień Dobry TVN