Co włożyć do wielkanocnego koszyka? Jakie dania powinny pojawić się na wielkanocnym stole? Co symbolizują potrawy wielkanocne?
Wielkanoc kojarzymy głównie z koszyczkiem ze święconką i chyba najbardziej obfitym śniadaniem w roku, które rozpoczynamy się od zjedzenia poświęconych pokarmów. Zawartość koszyczka i podawane potrawy mogą się różnić w zależności od tradycji danego regionu. Jednak w każdym zakątku Polski na świątecznych stołach zawsze znajdziemy jajka, chrzan, chleb i pyszne wędliny.
Wielkanocny koszyk – co włożyć do wielkanocnego koszyczka?
W wielkanocnym koszyczku obowiązkowo muszą znaleźć się:
- Jajko - symbolizuje życie oraz podobnie jak baranek ideę, że życie zwycięża śmierć. Jedną z pięknych, polskich tradycji jest dzielenie się jajkiem przy wielkanocnym stole z najbliższymi.
- Sól i chrzan – sól symbolizuje oczyszczenie i prawdę. Chrzan – ludzką siłę.
- Wędlina – symbolizuje płodność oraz dostatek w rodzinie.
- Chleb – symbolizuje pomyślność i dobrobyt. Jest symbolem Wielkiego Czwartku, kiedy to Chrystus przemienił w chleb swoje ciało.
- Baranek – symbol zmartwychwstałego Chrystusa. Baranek wielkanocny przypomina nam o zwycięstwie życia nad śmiercią.
- Ciasto – do koszyczka można włożyć babeczkę. Ciasto zapewni nam dostatek, pomyślność oraz nowe umiejętności.
- Bukszpan – symbolizuje nadzieję chrześcijan na zmartwychwstanie i życie wieczne.

Tradycyjny koszyczek powinien być wiklinowy i wyścielony białą serwetką, zaś drugą przykryty dla bezpieczeństwa i higieny. Wiele osób do koszyczka wkłada także rzeżuchę, której delikatne, pachnące listki są znakiem odradzającego się życia i sił witalnych.
Co na wielkanocne śniadanie?
Święconka, barszcz biały lub żurek, chrzan wielkanocny, wędzonki, domowa biała kiełbasa, baby, mazurki desery i wiele, wiele innych pysznych potraw. Aż ślinka cieknie, gdy czyta się co i jak przygotować na Wielkanoc…
Jakie potrawy powinny znaleźć się na wielkanocnym stole?
Przede wszystkim potrawy z koszyczka wielkanocnego. Na początek zawsze dzielimy się święconym jajkiem. A jako, że jajko to symbol Wielkanocy, można je dodatkowo przygotować na wiele sposobów. Na wielkanocnym stole króluje też żur albo barszcz biały (koniecznie z białą kiełbasą) lub zupa chrzanowa.
Nie może również zabraknąć pysznych wędlin oraz chrzanu. Z powodzeniem możemy przygotować go sami. Na wielkanocnym stole muszą znaleźć się też pyszne baby – drożdżowe lub piaskowe oraz mazurki.
Jak udekorować wielkanocny stół?
Dla wielu z nas śniadanie wielkanocne jest najbardziej uroczystym posiłkiem w roku. Dlatego, aby było wyjątkowe, zadbajmy nie tylko o smak podawanych potraw, ale także o oprawę stołu.
Stół wielkanocny powinien być nakryty czystym, białym obrusem. Mimo, że tak nakazuje tradycja, dziś dobiera się także kolorowe, będące symbolem radości, nadchodzącej wiosny i nowoczesności. Na białym nakryciu jednak najładniej prezentują się wszelkie dekoracje, dają poczucie czystości i świeżości. Poza tym, na bieli, wszystkie inne dekoracje zawsze będą się dobrze prezentować, jak chociażby zielone gałązki bukszpanu oraz kompletna zastawa i święconka.

Nakrycie wielkanocnego stołu
W przypadku wielkanocnego stołu, kolejność nakrywania jest nieco inna niż podczas przygotowywania uroczystego obiadu, czy wigilijnej kolacji. Główne, a zarazem centralne miejsce, zajmuje bowiem koszyk bądź półmisek z poświęconym pokarmem oraz lukrowany baranek wielkanocny. Pozostałe elementy galanterii po prostu dobiera się tak, aby razem tworzyły estetyczną i harmonijną całość. Śniadanie wielkanocne jest też wyjątkowe ze względu na to, że rozpoczyna je dzielenie się jajkiem, po którym zwykle spożywa się żur z kiełbasą. Zastawa i sztućce oraz ich układ muszą być dedykowane niespotykanym, jak na śniadanie, potrawom i kolejności, z jaką się je spożywa.
Dlatego obok pokarmów z koszyczka powinny znaleźć się naczynia i sztućce środka stołu, takie jak waza z żurem, łyżka wazowa, maselniczka, miseczki na sól i pieprz. Nie bójmy się sięgać po tzw. koziołki, stanowiące podpórki dla sztućców. W zasięgu ręki powinny być również: taca z jajkami, półmiski z sałatkami i odpowiednimi sztućcami oraz te z szynkami i pieczywem. Do tego, najlepiej w estetycznej obrączce, eleganckie serwety. Już srebro samo w sobie będzie stanowiło o elegancji stołu i guście gospodarzy.
Dzięki temu również stół nie będzie przeładowany, a goście będą czuli się bardziej komfortowo. Dlatego niezbyt wysokie kwiaty i ozdoby powinny być rozmieszczone w taki sposób, aby nie przeszkadzały biesiadnikom w swobodnym sięganiu po potrawy oraz w rozmowie.
