
Ciasto kawowe Kopiko
Składniki na biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
8 łyżek oleju
2 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Składniki na poncz
100 ml mocnej kawy parzonej
Składniki na masę
3 szklanki mleka
3 opakowania budyniu waniliowego
3,5 łyżki cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
300 g masła
3 łyżki mocnej kawy parzonej
1 kieliszek spirytusu
Dodatkowo
25 sztuk herbatników
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
Wykonanie
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodawać olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa równe blaty. Biszkopty nasączyć mocną kawą parzoną.
Masa: Dwie szklanki mleka zagotować razem z cukrem i kawą rozpuszczalną. W pozostałym mleku wymieszać budynie. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać i gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać spirytus oraz zimną kawę parzoną. Utrzeć.
Na jeden blat biszkoptu wyłożyć 2/3 masy kawowo-budyniowej. Wyrównać i przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i wyrównać. Na masie ułożyć herbatniki.
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i dokładnie wymieszać (polewa powinna być gładka i jednolita). Na wierzchu ciasta zrobić z polewy esy floresy. Gotowe ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek

Leśny mech z galaretką
Składniki na ciasto
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki oleju
5 jajek
4 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag szpinaku mrożonego
Składniki na masę
śmietana 36 proc.
śmietan-fix
4 łyżki cukru pudru
galaretka cytrynowa
galaretka agrestowa
Wykonanie
Rozmrożony szpinak odsączyć. Jajka ubić z cukrem, dolać olej i wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksować, dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 55-60 minut.
Wystudzić, pokroić na 2 blaty i jeden z nich drobno pokruszyć.
Masa. Galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wrzątku, odstawić do stężenia, a następnie pokroić w kostkę.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, odstawić do lekkiego (ale nie całkowitego) stężenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać śmietan-fix, cukier puder i wlać galaretkę cytrynową – wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać.
Wsypać pokrojoną w kostkę galaretkę, wymieszać.
Na blat ciasta dać masę i obficie posypać pokruszonym ciastem.
Wstawić na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki.
Udekorować owocami granatu!
Przepis Sylwii Ładygi

Bardzo proste ciasto 3-bit bez pieczenia
Składniki
4 paczki herbatników maślanych
4-5 łyżek masy toffi
200 ml śmietany 30 lub 36 proc.
3 łyżki cukru pudru (można dać mniej)
1 śmietan-fix
2 budynie waniliowe
3/4 litra mleka
pół kostki miękkiego masła
mleko do namoczenia herbatników
Wykonanie
Przygotować budyń z dwóch opakowań na 3/4 l mleka (według instrukcji na opakowaniu). Do gotowego i wystudzonego budyniu dodać mięciutkie masło i zmiksować na gładką masę. Odstawić na bok.
Na blaszce ułożyć pierwszą warstwę herbatników, namoczyć je lekko w mleku. Na namoczonych i ułożonych herbatnikach rozsmarować masę toffi. Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników i posmarować po wierzchu mlekiem, aby zmiękły. Przełożyć masę budyniową, również rozsmarowując po całości. Na to dać kolejną warstwę herbatników. Następnie ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
Taką masę śmietanową przełożyć na herbatniki i rozsmarować równiutko. Wierzch posypać warstwą startej ulubionej czekolady. Może to być mleczna, gorzka lub pół na pół (jak kto lubi).
Przepis Natalii Nastałek

Tort pomarańczowo-orzechowy
Składniki na ciasto
200 g miękkiego masła
180 g cukru
skórka i sok wyciśnięty z pomarańczy
5 jajek, białka i żółtka osobno
130 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych lub startych migdałów
Składniki na masę
150 g orzechów
3/4 szklanki gorącego mleka
200 g masła
150 g cukru
3 żółtka
Wykonanie
Masło ubić na jasną, puszystą masę z cukrem i pomarańczową skórką, pod koniec dodając po jednym żółtku. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie dosypać migdały i wlać sok z pomarańczy.
Białka ubić na sztywno i w dwóch lub trzech partiach wymieszać delikatnie z ciastem. Wlać do tortownicy o średnicy 26 cm (spód wyłożony papierem, a boki posmarowane masłem).
Piec 30-35 minut w 180 st. (do suchego patyczka). Gdy tort ostygnie, przekroić na dwa lub trzy blaty i przełożyć masą. Udekorować kandyzowanymi jabłuszkami rajskimi.
Masa. 150 g orzechów zemleć, zalać 3/4 szklanki gorącego mleka. Odstawić, żeby napęczniały. 200 g masła i 150 g cukru ubić na biały krem, dodać ucierając po jednym 3 żółtka, a potem, po trochu, orzechy z mlekiem.
Przepis Olgi Tochowicz