1 z 13
Przewijaj galerię w dół
Zobaczcie propozycje ciast na Wielkanoc od naszych...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Zobaczcie propozycje ciast na Wielkanoc od naszych Czytelników.

2 z 13
Pyszne ciasto z płatkami migdałowymi Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. Fot. Koło Gospodyń z Białki

Pyszne ciasto z płatkami migdałowymi Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki
30 dag maki
20 dag margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
3 żółtka

Dodatkowo
3 białka
szklanka cukru
dżem
migdały

Składniki na masę
1/2 litra mleka
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki cukru
2 całe jajka
2 łyżki mąki krupczatki
kostka margaryny

Wykonanie
Margarynę, mąkę z proszkiem, żółtka i śmietanę wymieszać, zarobić ciasto, podzielić na pół. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na dwie blachy. Trzy białka ubić ze szklanką cukru, posmarować oba ciasta dżemem (np. z czarnej porzeczki) i nałożyć ubitą pianę, posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 min. Po upieczeniu przełożyć masą.
Masa. Jajka i cukry ubić, dodać mąkę, wymieszać i wlać na gotujące się mleko, ugotować. Ostudzić, utrzeć margarynę i wcierać po łyżce ugotowanego budyniu.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

3 z 13
Łatwe ciasto szpinakowe...

Łatwe ciasto szpinakowe

Składniki na ciasto
2 szklanki mąki krupczatki
200 g szpinaku młodego (np. Eisberg)
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem
250 g serka mascarpone
200 g śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z jednej laski wanilii

Do dekoracji
pestki granatu
borówki amerykańskie

Wykonanie
Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni stopni. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem.
Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować pestkami granatu oraz borówkami amerykańskimi.
Rada: Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie zieloną barwę.

4 z 13
Tort tiramisu dla pełnoletnich...
fot. Fot. Agnieszka Węgrzyn

Tort tiramisu dla pełnoletnich

Składniki na biszkopt
9 jaj (1 jajo – 4 dag cukru, 3 dag mąki)
36 dag cukru
27 dag mąki tortowej
szczypta soli do piany
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę
50 dag serka mascarpone
6 żółtek
1/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
0,5 litra śmietanki 36%
 
Składniki na poncz
około 1 litr mocnej kawy z ekspresu
szklanka likieru amaretto
ciemne gorzkie kakao

Wykonanie
Biszkopt. Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać dalej. Na koniec ubijania dodać kwasek cytrynowy rozpuszczony w 3 łyżeczkach zimnej wody. Wbić żółtka, delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli wymieszać z przygotowaną masą. Piec w temperaturze 150-170 stopni. Po 30 minutach trochę podkręcić płomień i piec dalsze 20-30 minut. Pozostawić chwilę w otwartym piekarniku, po czym wyjąć.
Ciasto ostudzić. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej przed planowanym przygotowaniem tortu. Przygotowane ciasto pokroić na trzy blaty.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Ubić żółtka (w temp. pokojowej) z cukrem i cukrem wanilinowym na białą puszystą masę. Powoli mieszając dodawać rozpuszczoną żelatynę. Następnie, stopniowo dodawać mascarpone i żółtka, ubijając aż wszystko ładnie się połączy. Osobno ubić na sztywno śmietankę. Przygotowaną śmietankę powoli i delikatnie wymieszać z kremem.
Wykonanie tortu. Każdą warstwę biszkoptu nasączyć mocno kawą z amaretto, posmarować masą i posypać przez sitko kakao. Na wierzchu też posmarować masą i obsypać grubszą warstwą kakao.
Przepis Agnieszki Węgrzyn

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Cracovia pokazała, że nie jest z nią tak źle. Zwycięstwo zapewnił jej Chorwat

Cracovia pokazała, że nie jest z nią tak źle. Zwycięstwo zapewnił jej Chorwat

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Zobacz również

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

Kwiat Jabłoni w Krakowie. Tłumy fanów przybyły do Tauron Areny

"Sadzonka za surowce wtórne". Dawaliśmy kwiaty i inne gadżety za elektrośmieci

"Sadzonka za surowce wtórne". Dawaliśmy kwiaty i inne gadżety za elektrośmieci