1 z 13
Przewijaj galerię w dół
Zobaczcie propozycje ciast na Wielkanoc od naszych...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Zobaczcie propozycje ciast na Wielkanoc od naszych Czytelników.

2 z 13
Pyszne ciasto z płatkami migdałowymi Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. Fot. Koło Gospodyń z Białki

Pyszne ciasto z płatkami migdałowymi Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki
30 dag maki
20 dag margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
3 żółtka

Dodatkowo
3 białka
szklanka cukru
dżem
migdały

Składniki na masę
1/2 litra mleka
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki cukru
2 całe jajka
2 łyżki mąki krupczatki
kostka margaryny

Wykonanie
Margarynę, mąkę z proszkiem, żółtka i śmietanę wymieszać, zarobić ciasto, podzielić na pół. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na dwie blachy. Trzy białka ubić ze szklanką cukru, posmarować oba ciasta dżemem (np. z czarnej porzeczki) i nałożyć ubitą pianę, posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 min. Po upieczeniu przełożyć masą.
Masa. Jajka i cukry ubić, dodać mąkę, wymieszać i wlać na gotujące się mleko, ugotować. Ostudzić, utrzeć margarynę i wcierać po łyżce ugotowanego budyniu.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

3 z 13
Łatwe ciasto szpinakowe...

Łatwe ciasto szpinakowe

Składniki na ciasto
2 szklanki mąki krupczatki
200 g szpinaku młodego (np. Eisberg)
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem
250 g serka mascarpone
200 g śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z jednej laski wanilii

Do dekoracji
pestki granatu
borówki amerykańskie

Wykonanie
Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni stopni. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem.
Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować pestkami granatu oraz borówkami amerykańskimi.
Rada: Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie zieloną barwę.

4 z 13
Tort tiramisu dla pełnoletnich...
fot. Fot. Agnieszka Węgrzyn

Tort tiramisu dla pełnoletnich

Składniki na biszkopt
9 jaj (1 jajo – 4 dag cukru, 3 dag mąki)
36 dag cukru
27 dag mąki tortowej
szczypta soli do piany
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę
50 dag serka mascarpone
6 żółtek
1/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
0,5 litra śmietanki 36%
 
Składniki na poncz
około 1 litr mocnej kawy z ekspresu
szklanka likieru amaretto
ciemne gorzkie kakao

Wykonanie
Biszkopt. Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać dalej. Na koniec ubijania dodać kwasek cytrynowy rozpuszczony w 3 łyżeczkach zimnej wody. Wbić żółtka, delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli wymieszać z przygotowaną masą. Piec w temperaturze 150-170 stopni. Po 30 minutach trochę podkręcić płomień i piec dalsze 20-30 minut. Pozostawić chwilę w otwartym piekarniku, po czym wyjąć.
Ciasto ostudzić. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej przed planowanym przygotowaniem tortu. Przygotowane ciasto pokroić na trzy blaty.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Ubić żółtka (w temp. pokojowej) z cukrem i cukrem wanilinowym na białą puszystą masę. Powoli mieszając dodawać rozpuszczoną żelatynę. Następnie, stopniowo dodawać mascarpone i żółtka, ubijając aż wszystko ładnie się połączy. Osobno ubić na sztywno śmietankę. Przygotowaną śmietankę powoli i delikatnie wymieszać z kremem.
Wykonanie tortu. Każdą warstwę biszkoptu nasączyć mocno kawą z amaretto, posmarować masą i posypać przez sitko kakao. Na wierzchu też posmarować masą i obsypać grubszą warstwą kakao.
Przepis Agnieszki Węgrzyn

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju

Kibice Hutnika wspierali drużynę w meczu z Polonią. Emocje były do końca

Kibice Hutnika wspierali drużynę w meczu z Polonią. Emocje były do końca

Zobacz również

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

Tutaj to były bale... Plac Na Stawach wspomina Aleksandra "Makino" Kobylińskiego

Tutaj to były bale... Plac Na Stawach wspomina Aleksandra "Makino" Kobylińskiego