W skrócie
Wielkanocna babka majonezowa to szybkie ciasto z rodzaju ucieranych. Wystarczy wymieszać w odpowiedniej kolejności wszystkie składniki i można mieć po godzinie wilgotną babkę z majonezem na Wielkanoc. Można ją potraktować jako ciasto na ostatnio chwilę, gdy nie mamy czasu na długie planowanie. Zachęcam do włożenia takiego przysmaku do koszyczka ze święconką.
Wielkanocna babka majonezowa – sprawdzony przepis na podwieczorek
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 15 minut mieszania + około 1 godzina pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 6 jajek,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru drobnego,
- 1/3 szklanki cukru wanilinowego,
- 300 ml majonezu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka masła Łaciate,
- cukier puder lub lukier.
Jak zrobić wielkanocną babkę majonezową?
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastawiłam do nagrzania do temperatury 170° Celsjusza.
- Na początku jajka utarłam z cukrem wanilinowym.
- W trakcie ucierania dodałam majonez i wymieszałam.
- Mąkę pszenną przesiałam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia do miski. Dokładnie wymieszałam.
- Do masy jajecznej powoli dodawałam przesianą mąkę i całkowicie wymieszałam, do połączenia składników.
- Formę na babkę wysmarowałam uważnie masłem i przelałam do niej ciasto na wielkanocną babkę majonezową.
- Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 170° Celsjusza i piekłam przez około godzinę.
- Ciasto warto nakłuć drewnianym patyczkiem np.: do szaszłyków. Wypiek jest gotowy, gdy wykałaczka jest sucha.
- Upieczoną babkę odstawiłam do wystudzenia i wyjęłam z foremki.
- Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem lub domowym lukrem cytrynowym.
Co zrobić, aby babka nie przywierała do formy?
Aby babka majonezowa łatwiej wyszła z foremki, warto dokładnie wysmarować ją masłem o wysokiej zawartości tłuszczu i oprószyć mąką ziemniaczaną. Można także skorzystać z mąki kukurydzianej, która nie zawiera glutenu i nie wchłonie się do ciasta. Nasze mamy i babcie często stosowały też bułkę tartą, która dodawała wypiekom chrupiącej skórki.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w Kuchni
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: