https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocna szybka babka o smaku Rafaello [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Katarzyna Jaworek
Wielkanocna babka o smaku Rafaello.

Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Jest szybka i łatwa do przygotowania i posmakuje nie tylko najmłodszym – mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi.

Składniki

  • 5 jajek
  • 200 ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • kolorowe perełki do dekoracji

Wykonanie
Jajka ubić z cukrem i olejem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodawać do masy mleko oraz mąkę wymieszaną z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Wymieszać.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piec 1 godzinę 20 minut w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjąć z formy.

Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita. Rozpuszczoną czekoladą polać babkę. Wierzch ciasta posypać kolorowymi perełkami.

Wielkanoc tuż tuż! Sprawdź najlepsze przepisy na babki!

 

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Zobacz najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska