

O świątecznych specjałach najwięcej wiedzą gospodynie z Sułkowic. Ich krzonówka, czyli zupa chrzanowa, jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.
Składniki
serwatka - 8 litrów
chrzan tarty, sparzony 20 dag + 1 laska chrzanu
kiełbasa – najlepiej swojska - 1 kg
boczek wędzony surowy - 1 kg
łopatka wieprzowa - 1 kg
zrzynki różnych wędlin (ok. 0,5 kg szynki, baleronu itp.)
jajka - 20 szt.
zielenina (pęczek szczypiorku, zielonej pietruszki)
żeberka wędzone - 1 kg
jarzyny – marchew, pietruszka, seler, por (po 1 sztuce)
przyprawy – liść laurowy (ok. 5 szt.), ziele angielskie (ok. 10 szt.), pieprz do smaku, gałązka lubczyku
Wykonanie
W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzony surowy boczek pokrojony w półcentymetrową kostkę. Po ugotowaniu produktów, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę swojską (nie obierać ze skórki) i zalać serwatkę do ilości 10 litrów i zagotować. Odstawić. Dodać do krzonówki jarzynę startą na grubej tarce (marchew, pietruszkę, seler, pora) i całą laskę chrzanu. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Pogotować 20 minut. Dodać lubczyk. Do zagotowanej zupy dodać dużą ilość startego, sparzonego chrzanu (według smaku) – około 20 dag. Nie gotować. Gorącą zupę podawać na głębokim talerzu z poćwiartowanym, ugotowanym na twardo jajkiem, posypać szczypiorkiem. Na stole można postawić pojemnik z tartym chrzanem i doprawić według indywidualnego smaku. Sułkowicka krzonówka najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem.

W okresie Wielkanocy w Bobowej nie mogło zabraknąć święconki, czyli barszczu na serwatce z chrzanem z dodatkiem wędzonki. Przepis polecają panie ze Stowarzyszenia Kobiet w Bobowej.
Składniki
1 litr serwatki
1/2 litra l wody
2 (lub więcej) jajka na twardo
10 dag wędzonego boczku
10 dag kiełbasy wiejskiej
1 łyżka tartego chrzanu
3 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
pieprz i sól do smaku
Wykonanie
Do wrzącej wody wrzucić pokrojony boczek i kiełbasę. Gotować aż wędliny staną się miękkie. Doprowadzić do wrzenia serwatkę, wlać do niej wodę z ugotowanym boczkiem i kiełbasą, dodać chrzan i wlać śmietanę dobrze wymieszaną z mąką. Na koniec dodać jajka. Przyprawić do smaku. Podawać z chlebem lub ziemniakami.

Dziś nieczęsto przygotowuje się świąteczny żurek na serwatce. A szkoda, bo jest pyszny! Taki żurek przygotowują do dziś bocheńskie gospodynie. Jest to tak zwany żurek świąteczny, w przeciwieństwie od postnego, który był na zakwasie.
Składniki
1 l serwatki
1 l wody
1 jajko
10 dag kiełbasy
5 dag słoniny
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki mąki
czosnek
ziele angielskie, liść laurowy
majeranek, kminek
sól, cukier, pieprz
Wykonanie
Serwatkę z wodą zagotować, dodać pozostałe składniki oraz jajko ugotowane na twardo.
Przyprawić.