
- Do tego żurku użyłam zakwasu, który zrobiłam wedle zaleceń mamy. Z dodatkiem pieczarek i kiełbaski był pysznym początkiem naszego wielkanocnego śniadania – mówi Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki na zakwas
9 garści mąki owsianej
1 łyżka mąki pszennej
skórka z chleba (najlepiej pieczonego domowym sposobem)
letnia woda- tak by przykryło całą mąkę
Składniki na żurek
20 dag pieczarek
20 dag boczku wędzonego
2 kawałki (około 15cm) kiełbasy wiejskiej
2 ugotowane na twardo jajka
2 litry wody
0,4 l zakwasu na żurek
1 łyżka śmietany
1 łyżka mąki
przyprawy: maggi, ziarenka smaku, pieprz, majeranek- wedle uznania
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Wykonanie zakwasu
Do glinianego garnka wsypać mąki oraz dodać skórkę. Całość zalać letnią wodą i pozostawić w cieple pod przykryciem na kilka dni. Po 4-5 dniach ściągnąć „kożuch”. Zakwas przelać najpierw przez durszlak do podstawionego nowego garnka, a następnie z tegoż garnka przelać przez sitko do litrowego słoika lub do dwóch, trzech mniejszych. Odstawić do lodówki, gdzie może spokojnie poleżeć nawet miesiąc.
Wykonanie żurku
Do garnka wlać wodę, wsypać pokrojone pieczarki. Dodać 2 kawałki kiełbaski, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Zagotować.
Boczek pokroić na mniejszą kostkę, podsmażyć na patelni, a gdy się przyrumieni dodać do gotujących się pieczarek i kiełbaski.
Po ok. 20 minutach wyciągnąć ugotowaną kiełbaskę, żeby się całkiem nie rozgotowała.
Do wywaru wlać dobrze rozmieszany zakwas (tak by na dnie słoiczka nie pozostał osad). W osobnym kubku wymieszać zimną wodę z mąką, wlać do całości, zagotować. Z garnka odlać troszkę płynu i w nim rozprowadzić śmietanę. Wlać i ponownie poczekać aż się zagotuje. Doprawić do smaku. Dodać kiełbaskę. Podawać z jajkiem.

- Razem z babcią Marysią robimy na święta wielkanocne pyszny żur ze śledziem i jemy go na śniadanie – mówi Joanna Cichy z Brzeska.
Składniki
2 szklanki zakwasu owsianego z grubo mielonej mąki
1 solony śledź
5 suszonych grzybów
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
Wykonanie
Wymoczonego śledzia obrać ze skóry i ości, pokroić w cienkie paski. Grzyby umyć, zalać przegotowaną wodą, zostawić na 2 godziny, po czym ugotować. Miękkie pokroić w paski, a do wywaru z grzybów wlać zakwas owsiany. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietanę, wymieszać, podgrzać. Do wazy wrzucić pokrojonego śledzia i grzyby, wlać ugotowany żur, wymieszać. Podawać z ziemniakami.

- W lany poniedziałek nic, tak nie smakuje,jak żurek małopolski z dodatkiem białego sera – mówi Andżelika Chachlowska z Brzeska.
Składniki
2 i 1/5 l wywaru z warzyw
500 ml zakwasu na żur
10 jajek
50 dag białej kiełbasy
50 dag białego sera
250 ml śmietany
pieprz,sól
1 ząbek czosnku
Wykonanie
Do przecedzonego wywaru wlać żur, dodać kiełbasę i pokrojony w kostkę biały ser oraz jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki. Doprawić pieprzem i posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem. Zupę zagotować, przyprawić śmietaną.