Wiosenne zupy: z botwinki, szczawiowe, pokrzywowe, szparagowe. Najlepsze przepisy naszych Czytelników [PRZEPISY]
Zupa z botwinki – prosta i pyszna
Składniki
2 pęczki botwinki
średnia marchewka
średnia pietruszka
5 młodych ziemniaków
podudzie z kurczaka
litr wody
100 g śmietany kremówki
sól, pieprz
łyżeczka cukru
Wykonanie
Nastawić wodę i wrzucić do niej umyte i obrane ze skóry podudzie z kurczaka. W międzyczasie obrać warzywa i pokroić w kostkę i wrzucić do garnka – najpierw marchewkę z pietruszką, potem ziemniaki. Na końcu pokroić buraki w kostkę, łodygi w słupki, liście na drobno i gotować z resztą warzyw do miękkości. Podczas gotowania doprawić zupę solą, pieprzem i cukrem. Gdy zupa jest już gotowa – odlać kilka łyżek zupy i wymieszać dokładnie ze śmietaną. Wlać do garnka, wymieszać.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne wariacje