Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wiosenna zupa ze szparagami i botwinką...
fot. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska

Wiosenne zupy: z botwinki, szczawiowe, pokrzywowe, szparagowe. Najlepsze przepisy naszych Czytelników [PRZEPISY]

Wiosenna zupa ze szparagami i botwinką

Składniki
12 szparagów
4 młode buraczki wraz z łodygami i liśćmi
6 młodych ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
koperek
natka pietruszki
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1 łyżeczka oliwy

Wykonanie
Warzywa wymyć dokładnie. Szparagom odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić je na 3-4 cm kawałki. Buraczki wraz z liśćmi pokroić drobno. Pietruszkę, marchewkę i selera obrać i pokroić w drobną kostkę. Obrane lub po prostu dobrze oczyszczone ziemniaki pokroić na 4 części. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki - chwilę przesmażyć. Następnie zalać około 750 ml wody i zagotować. Gdy warzywa zaczną robić się miękkie, dodać buraczki i sok z cytryny. A na końcu (ok. 4 minut przed końcem gotowania zupy) dodać szparagi. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koperek i pietruszkę.
Przepis Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej

Zobacz również

Marsz Żywych już 6 maja. Do Oświęcimia i Brzezinki zjadą ludzie z całego świata

Marsz Żywych już 6 maja. Do Oświęcimia i Brzezinki zjadą ludzie z całego świata

Horoskop miłosny na maj. Kto może liczyć na strzałę amora?

Horoskop miłosny na maj. Kto może liczyć na strzałę amora?

Polecamy

Importujesz auto z Chin? Komisja Europejska szykuje dodatkowe opłaty!

Importujesz auto z Chin? Komisja Europejska szykuje dodatkowe opłaty!

Wysoka wygrana rezerw Wisły, Jawiszowice tracą dystans

Wysoka wygrana rezerw Wisły, Jawiszowice tracą dystans

Szalone lata dynastii Lakers

Szalone lata dynastii Lakers