Spis treści
- Woda kokosowa - źródło naturalnych elektrolitów
- Przepis na zielone smoothie z wodą kokosową z witaminą C
- Woda kokosowa - odżywczy skład i mało kalorii
- Przepis na lemoniadę arbuzową z wodą kokosową z kofeiną
- Woda kokosowa - delikatny smak i wszechstronne zastosowanie
- Przepis na truskawkowy koktajl z wodą kokosową z liczi
- Woda kokosowa służy urodzie
- Przepis na koktajl z marakują i wodą kokosową z acai
- Woda kokosowa - alternatywa dla napojów izotonicznych
- Przepis na lemoniadę rabarbarową z wodą kokosową z guaraną
Woda kokosowa - źródło naturalnych elektrolitów
Woda kokosowa jest doskonałym źródłem naturalnych elektrolitów, takich jak:
- potas
- magnez
- wapń
- sód
Niektóre z tych minerałów tracimy wraz z potem, dlatego powinny być regularnie dostarczane, w celu odpowiedniego nawodnienia organizmu Niewielkie niedobory sodu i potasu w łatwy sposób można uregulować pijąc dobrej jakości płyny - istotna w ich składzie będzie właściwa proporcja tych pierwiastków względem siebie. Optymalny, czyli taki jak w płynach fizjologicznych, ma właśnie woda kokosowa. To sprawia, że jest idealnym napojem dla osób aktywnych, które powinny uzupełnić elektrolity po wysiłku – zarówno fizycznym jak i umysłowym, a także po zakrapianej imprezie.
Szukając na sklepowych półkach wody kokosowej, zwracajmy uwagę na czysty i krótki skład. Istotne jest także to, by zawierała wyłącznie naturalne składniki.
Przepis na zielone smoothie z wodą kokosową z witaminą C

- Liczba porcji: 4
- Czas: 10 minut
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 0
Składniki:
- 1 puszka Wody kokosowej z witaminą C QF
- 1 łyżeczka pasty z imbiru House of Asia lub 10 g obranego korzenia imbiru
- 100 g szpinaku
- 1 awokado odmiany Hass
- 200 g gruszki pokrojonej na kawałki
- 40 g soku z cytryny
- kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
Szpinak, awokado, gruszkę, imbir oraz sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj, pod koniec dolej wodę kokosową i kostki lodu.
Woda kokosowa - odżywczy skład i mało kalorii
Woda kokosowa jest bogata w składniki odżywcze, takie jak:
- witaminy
- minerały
- aminokwasy
- enzymy
Zawiera również naturalne cukry, które dostarczają energii organizmowi. Dzięki temu może wspomagać zdrowie, wzmocnić układ immunologiczny i poprawić metabolizm. Doskonale sprawdza się jako napój dla osób dbających o linię i zdrowe odżywianie – np. w przypadku wody kokosowej z kofeiną marki QF (Quality Food) 320 ml puszka to zaledwie 70 kcal!
Jako produkt z niskim indeksem glikemicznym, woda kokosowa może być z powodzeniem stosowana w diecie niskokalorycznej lub odchudzającej.
Co więcej, woda kokosowa – dzięki naturalnym dodatkom, takim jak np. kolagen, witamina C czy magnez – ma unikalny skład, oferując tym samym konsumentom jeszcze więcej wartości i benefitów z jej spożywania. Zamiast samodzielnego napoju warto ją wykorzystać jako składnik arbuzowej lemoniady.
Przepis na lemoniadę arbuzową z wodą kokosową z kofeiną

- Liczba porcji - 4
- Czas: 35 minut
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 0
Składniki:
- 1 puszka wody kokosowej z kofeiną QF
- 600 g arbuza
- 100 g truskawek
- 60 ml soku z cytryny
- 20 g cukru
- kilka gałązek mięty
- kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
Arbuza pokrój na małe kawałki, usuń z niego pestki i przełóż do wysokiego naczynia.
Następnie dodaj truskawki, miętę, cukier, sok z cytryny i całość zmiksuj, a pod koniec dodaj wodę kokosową.
Lemoniadę przelej przez gazę lub drobne sitko, podawaj z kostkami lodu i listkami mięty.
Woda kokosowa - delikatny smak i wszechstronne zastosowanie
Woda kokosowa ma delikatny, orzeźwiający smak, a jej wszechstronne zastosowanie pozwala na kreatywność w kuchni.
Napój doskonale nadaje się jako zamiennik wody w wielu koktajlach, drinkach czy lemoniadach. Poprawia ich walory smakowe i dodaje egzotycznego klimatu. Można z niej również przygotować pyszne, orzeźwiające desery.
Fani koktajli muszą wiedzieć, że woda kokosowa tworzy idealny duet z truskawkami, których słodko-kwaśny smak sprawia, że doskonale gaszą pragnienie. Taki koktajl to również ciekawa alternatywa dla osób, które nie piją alkoholu, a chciałyby skosztować czegoś pysznego i orzeźwiającego.
Jego zalety docenią także ci, którzy przeholowali z alkoholem wieczór wcześniej. Jako bazę koktajlu możemy wykorzystać wodę kokosową z witaminą D3 i sokiem z liczi marki QF (Quality Food). Wzbogaci smak napoju, a ponadto dostarczy cennych witamin oraz inuliny, będących ważnym wsparciem dla naszego układu odpornościowego.
Przepis na truskawkowy koktajl z wodą kokosową z liczi

- Liczba porcji: 4
- Czas: 10 minut
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 1 puszka wody kokosowej z liczi
- 25 g nasion chia QF
- 400 g truskawek
- 30 g soku z cytryny
- 10 g cukru
- kilka gałązek mięty
- kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
Truskawki, miętę, nasiona chia oraz cukier przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj, następnie dodaj sok z cytryny, lód i wlej wodę kokosową. Całość przelej do dzbanka.
Woda kokosowa służy urodzie
Woda kokosowa jest często nazywana "kosmetykiem w płynie". Dzięki swoim specyficznym składnikom, przeciwdziała utracie wody z organizmu, pomaga w detoksykacji i wspomaga wytwarzanie kolagenu, którego produkcja w organizmie znacznie zwalnia po 25 roku życia. Kolagen to podstawa w walce z oznakami starzenia się i utratą jędrności skóry, a także w walce z cellulitem. Warto więc zadbać o jego uzupełnianie poprzez odpowiednią dietę.
Przepis na koktajl z marakują i wodą kokosową z acai

- Liczba porcji: 4
- Czas: 5 min
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 0
Składniki:
- 350 g pulpy z marakui
- 200 ml wody kokosowej z Acai
- 1 łyżeczka pasty z imbiru lub 10 g imbiru
- 10-15 g cukru
- 1 limonka pokrojona w cząstki
- 70 g soku z limonki
- kilka kostek lodu
Do dekoracji:
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
Zmiksuj lub utrzyj ze sobą cząstki limonki, cukier, miętę i imbir, następnie dodaj pulpę z marakui, lód i wlej wodę kokosową. Koktajl udekoruj świeżą miętą.
Woda kokosowa - alternatywa dla napojów izotonicznych
Woda kokosowa lepiej się sprawdza niż napoje izotoniczne m. in. ze względu na naturalne składniki odżywcze, niższą zawartość cukru i naturalne źródło elektrolitów. To ważne dla osób aktywnych – zarówno fizycznie jak i umysłowo. Wybierając wodę kokosową z kofeiną marki QF (Quality Food) osiągamy efekt jak po wypiciu espresso. Plusem tego produktu jest to, że w przeciwieństwie do kawy, nie barwi zębów – co docenią np. osoby noszące silikonowy aparat na zęby – oraz jest łagodniejsza dla żołądka.
Przepis na lemoniadę rabarbarową z wodą kokosową z guaraną

- Liczba porcji: 4
- Czas: 30 minut
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 0
Składniki:
- 2 puszki wody kokosowej z guaraną
- 350 g rabarbaru pokrojonego na kawałki
- 150 g truskawek
- 50 g cukru
- 10 g liści mięty
- 20 g soku z cytryny
- kilka kostek lodu
Do dekoracji
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
Rabarbar, truskawki, cukier, miętę i sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj, pod koniec dolej wodę kokosową. Lemoniadę przelej przez drobne sito lub gazę i wstaw do lodówki.
Lemoniadę podawaj z miętą i kostkami lodu.
Polecamy też inne przepisy na lato:
