
Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami i kokosową kruszonką
Składniki
1,20 kg sera białego (najlepiej 3 razy mielony)
2 budynie śmietankowe
2 cukry wanilinowe
2,5 szklanki cukru
9 jajek
1 puszka brzoskwiń
15 dag kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki pszennej
4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
1 szklanka cukru pudru
1 kostka margaryny
½ kostki masła
Wykonanie
Z mąki margaryny, śmietany, cukru pudru, 3 żółtek i proszku do pieczenia zrobić kruche ciasto (nie zapomnieć o szczypcie soli do ciasta). Wyłożyć ciasto do blaszki uprzednio wyłożonej pergaminem.
Na ciasto ułożyć osuszone z syropu brzoskwinie.
6 całych jajek zmiksować z 2 szklankami cukru, kiedy masa jest już puszysta dodać ser, cukier wanilinowy i budynie. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na małych obrotach. Tak przygotowaną masę serową zalać brzoskwinie i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 90 stopni.
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Kokos, masło i 1/2 szklanki cukru zagnieść do powstania kruszonki.
Kiedy ciasto wyrośnie (około 30 minut od włożenia do nagrzanego piekarnika), posypać go kruszonką kokosową i dopiec na rumiano. Ciasto powinno być dobrze zrumienione i odchodzić o brzegów brytfanki.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Pyszny i prosty sernik na herbatnikach
Składniki
herbatniki do wyłożenia blachy
7 jajek
30 dag cukru
20 dag masła o temperaturze pokojowej
1 kg sera białego półtłustego
budyń waniliowy (bez cukru)
opakowanie cukru wanilinowego lub laska wanilii
10 dag rodzynek
pomarańcza
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Do miseczki wsypać rodzynki, zalać wrzącą wodą, odstawić na pół godziny, odcedzić, oprószyć mąką. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać cukier i miksować do czasu, aż się rozpuści. Następnie dodać miękkie masło i ucierać do połączenia składników.
Do masy dodawać porcjami ser biały (zmielony w maszynce do mielenia lub przetarty przez sito minimum 2 razy) i cały czas ucierać. Następnie dodać przesiany przez sitko budyń, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy (lub miąższ z laski wanilii), dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Na koniec dodać oprószone mąką rodzynki i skórkę pomarańczową. Delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatniki. Wylać na nie masę serową. Piec sernik w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Gotowy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Przepis Katarzyny Kośmider

Sernik nieco inaczej: sernik gotowany babci Helenki
Składniki na ciasto
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
3/4 kostki margaryny
około 1/2 szklanki śmietany 12%
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie ciasta
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Śmietany dodajemy tyle, żeby ciasto ładnie się zagniotło. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy na grubość około 5-10 mm, powierzchnią odpowiadające blasze do pieczenia 25x35 cm. Pieczemy na zloty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Upieczone blaty odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na masę serową
1 kg tłustego białego sera
2 jajka
1 kostka margaryny
2 szklanki cukru pudru
50 g mąki ziemniaczanej
aromat waniliowy
3 garści rodzynek (opcjonalnie)
Wykonanie masy
Ser mielimy w maszynce i przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, 2 jajka, 2 szklanki cukru pudru i aromat waniliowy. Całość gotujemy ciągle mieszając, tak żeby masa serowa się nie przypaliła i żeby nie było grudek. W razie potrzeby masę można przez chwilę poucierać okrągłą pałką. Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, rodzynki, dokładnie mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy.
Przełożenie ciasta
Jedno upieczone ciasto kładziemy na dnie formy w której się piekło. Wykładamy na nie przestudzoną masę serową i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim upieczonym ciastem i odstawiamy na kilkanaście godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Sernik można udekorować również rozetkami z ulubionej konfitury i listkami mięty.
Przepis Anny Loski

Sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką
Składniki na ciasto kruche
1 szklanka mąki
60 g masła
1,5 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki śmietany 18%
Składniki na masę serową
500 g sera białego
50 g masła
3 jajka
1/2 szklanka cukru
1,5 łyżki budyniu śmietankowego
1/2 łyżki mąki krupczatki
Dodatkowo
6 moreli
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
Wykonanie
Ciasto kruche. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i włożyć na tortownicę o średnicy 24cm.
Masa serowa. Masło razem z cukrem i żółtkami dokładnie utrzeć. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać zmielony ser. Następnie dodać budyń oraz mąkę krupczatkę. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na ciasto kruche na tortownicy, wyrównać. Morele pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Owoce ułożyć na masie serowej. Ciasto piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Przestudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch przestudzonego sernika. Odstawiać do stężenia.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”