5 z 14
Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami i kokosową...
fot. Fot. KGW z Woli Zabierzowskiej

Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami i kokosową kruszonką

Składniki
1,20 kg sera białego (najlepiej 3 razy mielony) 
2 budynie śmietankowe 
2 cukry wanilinowe 
2,5 szklanki cukru  
9 jajek 
1 puszka brzoskwiń 
15 dag kokosu 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
3 szklanki mąki pszennej 
4 łyżki śmietany kwaśnej 18% 
1 szklanka cukru pudru  
1 kostka margaryny 
½ kostki masła 

Wykonanie
Z mąki margaryny, śmietany, cukru pudru, 3 żółtek i proszku do pieczenia zrobić kruche ciasto (nie zapomnieć o szczypcie soli do ciasta). Wyłożyć ciasto do blaszki uprzednio wyłożonej pergaminem. 
Na ciasto ułożyć osuszone z syropu brzoskwinie.
6 całych jajek zmiksować z 2 szklankami cukru, kiedy masa jest już puszysta dodać ser, cukier wanilinowy i budynie. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na małych obrotach. Tak przygotowaną masę serową zalać brzoskwinie i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 90 stopni. 
W międzyczasie przygotować kruszonkę. Kokos, masło i 1/2 szklanki cukru zagnieść do powstania kruszonki.
Kiedy ciasto wyrośnie (około 30 minut od włożenia do nagrzanego piekarnika), posypać go kruszonką kokosową i dopiec na rumiano. Ciasto powinno być dobrze zrumienione i odchodzić o brzegów brytfanki. 
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

6 z 14
Pyszny i prosty sernik na herbatnikach...
fot. Fot. Katarzyna Kośmider

Pyszny i prosty sernik na herbatnikach

Składniki
herbatniki do wyłożenia blachy
7 jajek
30 dag cukru
20 dag masła o temperaturze pokojowej
1 kg sera białego półtłustego
budyń waniliowy (bez cukru)
opakowanie cukru wanilinowego lub laska wanilii
10 dag rodzynek
pomarańcza
czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie
Do miseczki wsypać rodzynki, zalać wrzącą wodą, odstawić na pół godziny, odcedzić, oprószyć mąką. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać cukier i miksować do czasu, aż się rozpuści. Następnie dodać miękkie masło i ucierać do połączenia składników.
Do masy dodawać porcjami ser biały (zmielony w maszynce do mielenia lub przetarty przez sito minimum 2 razy) i cały czas ucierać. Następnie dodać przesiany przez sitko budyń, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy (lub miąższ z laski wanilii), dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Na koniec dodać oprószone mąką rodzynki i skórkę pomarańczową. Delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatniki. Wylać na nie masę serową. Piec sernik w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Gotowy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Przepis Katarzyny Kośmider

7 z 14
Sernik nieco inaczej: sernik gotowany babci Helenki...
fot. Fot. Anna Loska

Sernik nieco inaczej: sernik gotowany babci Helenki

Składniki na ciasto
3 szklanki mąki 
1 szklanka cukru pudru 
1 jajko 
3/4 kostki margaryny 
około 1/2 szklanki śmietany 12% 
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie ciasta
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Śmietany dodajemy tyle, żeby ciasto ładnie się zagniotło. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 równe części i rozwałkowujemy na grubość około 5-10 mm, powierzchnią odpowiadające blasze do pieczenia 25x35 cm. Pieczemy na zloty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Upieczone blaty odstawiamy do wystudzenia. 

Składniki na masę serową 
1 kg tłustego białego sera 
2 jajka 
1 kostka margaryny 
2 szklanki cukru pudru 
50 g mąki ziemniaczanej 
aromat waniliowy 
3 garści rodzynek (opcjonalnie)

Wykonanie masy 
Ser mielimy w maszynce i przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, 2 jajka, 2 szklanki cukru pudru i aromat waniliowy. Całość gotujemy ciągle mieszając, tak żeby masa serowa się nie przypaliła i żeby nie było grudek. W razie potrzeby masę można przez chwilę poucierać okrągłą pałką. Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy  mąkę ziemniaczaną, rodzynki, dokładnie mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. 
 
Przełożenie ciasta
Jedno upieczone ciasto kładziemy na dnie formy w której się piekło. Wykładamy na nie przestudzoną masę serową i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugim upieczonym ciastem i odstawiamy na kilkanaście godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Sernik można udekorować również rozetkami z ulubionej konfitury i listkami mięty. 
Przepis Anny Loski

8 z 14
Sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką

Składniki na ciasto kruche
1 szklanka mąki
60 g masła
1,5 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki śmietany 18%

Składniki na masę serową
500 g sera białego
50 g masła
3 jajka
1/2 szklanka cukru
1,5 łyżki budyniu śmietankowego
1/2 łyżki mąki krupczatki

Dodatkowo
6 moreli
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej

Wykonanie
Ciasto kruche. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i włożyć na tortownicę o średnicy 24cm.
Masa serowa. Masło razem z cukrem i żółtkami dokładnie utrzeć. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać zmielony ser. Następnie dodać budyń oraz mąkę krupczatkę. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na ciasto kruche na tortownicy, wyrównać. Morele pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Owoce ułożyć na masie serowej. Ciasto piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Przestudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch przestudzonego sernika. Odstawiać do stężenia.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Sprzątanie z akcją charytatywną. W podkrakowskiej wsi pełna mobilizacja

Sandecja lepsza w derbach Małopolski. Lider stracił jednak snajpera

Sandecja lepsza w derbach Małopolski. Lider stracił jednak snajpera

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Zobacz również

"Sadzonka za surowce wtórne". Dawaliśmy kwiaty i inne gadżety za elektrośmieci

"Sadzonka za surowce wtórne". Dawaliśmy kwiaty i inne gadżety za elektrośmieci

Sandecja lepsza w derbach Małopolski. Lider stracił jednak snajpera

Sandecja lepsza w derbach Małopolski. Lider stracił jednak snajpera