
Sernik dla leniwych
Składniki na masę serową
1,5 kg sera białego (do zmielenia)
ok. 30 dag cukru
kostka masła
10-15 jajek (w zależności od wielkości)
olejek waniliowy
skórka pomarańczowa
2 łyżki grysiku (kaszy manny)
łyżka mąki ziemniaczanej
rodzynki, orzechy według uznania
Składniki na spód
10 dag masła
łyżeczka kakao
1-2 łyżki cukru
jajko
odrobina proszku do pieczenia (maksimum pół łyżeczki)
3 łyżki mąki
Wykonanie
Masa. Żółtka utrzeć do białości. Powoli dodawać ser, cukier, masło, grysik, mąkę,olejki aromatyczne i rodzynki. Na końcu pianę z ubitych na sztywno białek.
Ciasto. Składniki wyrobić i rozłożyć w brytfance na papierze do pieczenia. Przykryć masą serową. Równiutko rozprowadzić.
Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 60 min.
Przepis Alicji Bartyzel

Serowiec zasmażany
Składniki na masę serową
1,20 kg sera białego podwójnie zmielonego
15 dag masła
4 żółtka
2 szklanki cukru kryształu
zapach migdałowy
10 dag rodzynek
1/2 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na wierzch
2 tabliczki czekolady mlecznej
1/4 szklanki mleka
kolorowa posypka
Wykonanie
Ciasto: Jajka z cukrem utrzeć, dodać amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarobić na gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Każdą część rozwałkować bardzo cienko na wielkość blachy. Ułożyć na papierze i piec w temp 150-160 stopni około 15-20 minut.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i aromat, wymieszać.
Masę przełożyć do rondla i zasmażyć na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodać mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować.
Odstawić, dodać bakalie i przełożyć letnią masą wszystkie placki.
Wierzch: Czekolady rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto, udekorować.
Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

Poduszkowiec, czyli sernik na kakaowym spodzie
Składniki na ciasto na blachę 28x34
5 jajek
220 g mąki pszennej
180 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
2 łyżki kakao
125 ml wody
Składniki na masę serową
500 g sera trzykrotnie zmielonego (może być też z wiaderka)
budyń waniliowy
100 g cukru
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem. Dodać wodę, olej - cały czas miksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowaną olejem.
Ser zmiksować z cukrem oraz budyniem, włożyć do worka cukierniczego.
Na ciasto kakaowe wycisnąć cienkie paski tworząc kratę.
Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko"

Pyszny sernik orzechowy na herbatnikach
Składniki na spód:
1 i 1/3 szklanki pokruszonych herbatników kakaowych
1/4 szklanki rozpuszczonego masła
Składniki na masę orzechową:
2/3 szklanki miodu
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżka cukru
2 jajka
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Składniki na masę serową:
500 g sera białego
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżki mąki
3 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Do dekoracji
czekolada mleczna i orzechy
Wykonanie
Przepis na tortownicę o średnicy 17 cm.
Spód sernika. Do robota wrzucamy pokruszone herbatniki i chwilę miksujemy, a potem dodajemy masło i miksujemy do momentu połączenia składników. Następnie wypełniamy dno tortownicy i podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 stopni przez 6 minut.
Masa orzechowa. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, podgrzewamy, a ostatecznie gotujemy przez ok. 10 minut do momentu kiedy masa zgęstnieje. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i odstawiamy na bok.
Masa serowa. Ser miksujemy i dodajemy po kolei cukier, mąkę, jajka, aromat i śmietanę. Wszystko razem miksujemy na gładką masę i wylewamy na masę orzechową.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy przez godzinę. Upieczony sernik studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.
Jeżeli ktoś chce sernik można oblać rozpuszczoną czekoladą ale warstwa czekolady nie powinna być za gruba bo potem będzie się źle kroić. Sernik ozdabiamy połówkami orzechów.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"