9 z 14
Sernik dla leniwych...
fot. Fot. Alicja Ostrowska

Sernik dla leniwych


Składniki na masę serową
1,5 kg sera białego (do zmielenia)
ok. 30 dag cukru
kostka masła
10-15 jajek (w zależności od wielkości)
olejek waniliowy
skórka pomarańczowa
2 łyżki grysiku (kaszy manny)
łyżka mąki ziemniaczanej
rodzynki, orzechy według uznania

Składniki na spód
10 dag masła
łyżeczka kakao
1-2 łyżki cukru
jajko
odrobina proszku do pieczenia (maksimum pół łyżeczki)
3 łyżki mąki

Wykonanie
Masa. Żółtka utrzeć do białości. Powoli dodawać ser, cukier, masło, grysik, mąkę,olejki aromatyczne i rodzynki. Na końcu pianę z ubitych na sztywno białek.
Ciasto. Składniki wyrobić i rozłożyć w brytfance na papierze do pieczenia. Przykryć masą serową. Równiutko rozprowadzić.
Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 60 min.
Przepis Alicji Bartyzel

10 z 14
Serowiec zasmażany...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Serowiec zasmażany

Składniki na masę serową
1,20 kg sera białego podwójnie zmielonego
15 dag masła
4 żółtka
2 szklanki cukru kryształu
zapach migdałowy
10 dag rodzynek
1/2 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na wierzch
2 tabliczki czekolady mlecznej
1/4 szklanki mleka
kolorowa posypka

Wykonanie
Ciasto: Jajka z cukrem utrzeć, dodać amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarobić na gładkie ciasto. Podzielić na 4 równe części.
Każdą część rozwałkować bardzo cienko na wielkość blachy. Ułożyć na papierze i piec w temp 150-160 stopni około 15-20 minut.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ser i aromat, wymieszać.
Masę przełożyć do rondla i zasmażyć na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodać mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotować.
Odstawić, dodać bakalie i przełożyć letnią masą wszystkie placki.
Wierzch: Czekolady rozpuścić wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto, udekorować.
Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

11 z 14
Poduszkowiec, czyli sernik na kakaowym spodzie...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Poduszkowiec, czyli sernik na kakaowym spodzie

Składniki na ciasto na blachę 28x34
5 jajek
220 g mąki pszennej
180 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju
2 łyżki kakao
125 ml wody

Składniki na masę serową
500 g sera trzykrotnie zmielonego (może być też z wiaderka)
budyń waniliowy
100 g cukru

Wykonanie
Jajka ubić z cukrem. Dodać wodę, olej - cały czas miksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowaną olejem.
Ser zmiksować z cukrem oraz budyniem, włożyć do worka cukierniczego.
Na ciasto kakaowe wycisnąć cienkie paski tworząc kratę.
Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko"

12 z 14
Pyszny sernik orzechowy na herbatnikach...
fot. Fot. Stanisław Romek

Pyszny sernik orzechowy na herbatnikach

Składniki na spód: 
1 i 1/3 szklanki pokruszonych herbatników kakaowych 
1/4  szklanki rozpuszczonego masła

Składniki na masę orzechową: 
2/3 szklanki miodu 
1/3 szklanki roztopionego masła 
1 łyżka cukru 
2 jajka
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 
1 szklanka cukru pudru 
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Składniki na masę serową: 
500 g sera białego 
3/4 szklanki cukru 
1,5 łyżki mąki 
3 jajka 
1/2 szklanki śmietany kremówki 
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Do dekoracji
czekolada mleczna i orzechy

Wykonanie 
Przepis na tortownicę o średnicy 17 cm. 
Spód sernika. Do robota wrzucamy pokruszone herbatniki i chwilę miksujemy, a potem dodajemy masło i miksujemy do momentu połączenia składników. Następnie wypełniamy dno tortownicy i podpiekamy w nagrzanym piekarniku do temperatury 175 stopni przez 6 minut. 
Masa orzechowa. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, podgrzewamy, a ostatecznie gotujemy przez ok. 10 minut do momentu kiedy masa zgęstnieje. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i odstawiamy na bok. 
Masa serowa. Ser miksujemy i dodajemy po kolei cukier, mąkę, jajka, aromat i śmietanę. Wszystko razem miksujemy na gładką masę i wylewamy na masę orzechową. 
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni i pieczemy przez godzinę. Upieczony sernik studzimy, a następnie schładzamy w lodówce. 
Jeżeli ktoś chce sernik można oblać rozpuszczoną czekoladą ale warstwa czekolady nie powinna być za gruba bo potem będzie się źle kroić. Sernik ozdabiamy połówkami orzechów.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Jorcait Chasydów zakończony. Taki Nowy Sącz to niecodzienny widok

Jorcait Chasydów zakończony. Taki Nowy Sącz to niecodzienny widok

Nowa atrakcja w Krynicy-Zdroju pięć metrów nad ziemią! Otwarcie już w weekend majowy

Nowa atrakcja w Krynicy-Zdroju pięć metrów nad ziemią! Otwarcie już w weekend majowy

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty

Zobacz również

W Krakowie powstaje gigantyczna łąka kwietna. Ubarwi Zabłocie i Rybitwy

W Krakowie powstaje gigantyczna łąka kwietna. Ubarwi Zabłocie i Rybitwy

Jorcait Chasydów zakończony. Taki Nowy Sącz to niecodzienny widok

Jorcait Chasydów zakończony. Taki Nowy Sącz to niecodzienny widok