13 z 14
Lekki sernik japoński...
fot. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Lekki sernik japoński

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm
250 kremowego serka
1/2 szklanki mleka
5 dużych jajek o temperaturze pokojowej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszana z 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki cukru do białek + 1/4 szklanki cukru do masy
1/4 kostki masła o temperaturze pokojowej
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Wykonanie
Przed przystąpieniem do pieczenia sernika przygotuj foremkę. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba szczelnie zabezpieczyć folią aluminiową. Dodatkowo środek tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, papier powinien wystawać o około 2 cm ponad formę.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Umieść kratkę na najniższym poziomie piekarnika. Do dużej brytfanki wlej wodę (do połowy wysokości). Umieść brytfankę w piekarniku.
Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce. Zacznij ubijać białka. Po około minucie dodaj do białek wymieszaną sodę z proszkiem do pieczenia. Mieszanina ta ustabilizuje białka. Kiedy białka zaczną robić się sztywne dodaj 1/4 szklanki cukru. Kontynuuj ubijanie aż białka będą sztywne.
W drugiej misce umieść serek, mleko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj masło, pozostałą 1/4 szklanki cukru, sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Miksuj przez około 1 minutę. Na koniec dodaj żółtka i całość mieszaj przez około 1 minutę.
Przecedź masę przez sitko do wysokiej miski. Powoli, delikatnie, małymi porcjami wmieszaj do cista ubite białka.
Przelej ciasto do tortownicy. Uderz tortownicą kilka razy o blat, by ciasto ułożyło się równomiernie. 
Umieść sernik w brytfance z wodą. Piecz sernik przez około 1h. Po Godzinie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystudzenia przez 1h. 
Wyjmij sernik z piekarnika. Wyjmij sernik z formy i przełóż na talerz. Pozostaw sernik na noc w lodówce. Serwuj z konfiturą wiśniową.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Kibice Hutnika świętowali zwycięstwo. Zobacz zdjęcia z trybun

Kibice Hutnika świętowali zwycięstwo. Zobacz zdjęcia z trybun

Święto Bacowskie w Ludźmierzu. Teraz bacowie mogą już wypasać owce i pucyć oscypki

Święto Bacowskie w Ludźmierzu. Teraz bacowie mogą już wypasać owce i pucyć oscypki

Polecamy

Smolasty gwiazdą tegorocznych juwenaliów Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu

Smolasty gwiazdą tegorocznych juwenaliów Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu

Takiego święta nie ma nikt inny. W Binarowej znów święcili traktory!

Takiego święta nie ma nikt inny. W Binarowej znów święcili traktory!

Węże, skorpiony i rzadkie rośliny. Miłośnicy egzotyki mogli być usatysfakcjonowani

Węże, skorpiony i rzadkie rośliny. Miłośnicy egzotyki mogli być usatysfakcjonowani