W skrócie
Nie wiesz, co podać na grilla do karkówki, szaszłyków czy kiełbasy? Grillowane warzywa to doskonały dodatek do mięs oraz pieczonych ziemniaków. Smakują doskonale zwłaszcza z własnoręcznie przygotowanym sosem tzatziki. Robi się je bardzo szybko i nie wymagają wiele pracy. Tak naprawdę wystarczy pokroić warzywa, które potem same pieką się na grillu. W ten sam sposób możemy upiec je w piekarniku. Najlepiej nastawić go na ok. 180 stopni i piec warzywa ok. 45 minut. Powinny pozostać lekko twarde i chrupiące. Grillowane warzywa możemy podać na półmisku – będą się pięknie prezentować. Inny sposób do wymieszanie ich w salaterce – wówczas otrzymamy pyszną sałatkę z grillowanych warzyw. Możemy podać ją z karkówką albo kaszanką z grilla.
Sałatka z grillowanych warzyw z sosem tzatziki
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 1 papryka,
- 1 bakłażan,
- 1 cukinia,
- 1 większa marchewka,
- 1 kolba kukurydzy,
- 1 czerwona cebula,
- kilka pieczarek,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- sól jodowana Na Szlaku Smaku,
- pieprz mielony Na Szlaku Smaku.
Na sos tzatziki:
- jogurt naturalny Mleczna Polana,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 ogórek zielony,
- sól jodowana Na Szlaku Smaku,
- pieprz mielony Na Szlaku Smaku.
Polecam także: Pyszny kebab z kurczaka pieczony na grillu
Jak przygotować sałatkę z grillowanych warzyw?
- Wszystkie warzywa umyłam.
- Bakłażana i cukinię pokroiłam w plastry. Bakłażana ułożyłam na papierowym ręczniku i posoliłam. Zostawiłam na 15 minut. Dzięki temu warzywo będzie pozbawione goryczy.
- Marchewkę obrałam i pokroiłam w słupki.
- Paprykę pokroiłam na paski.
- Bakłażana odsączyłam z wody, która się na nim zebrała.
- Cebulę pokroiłam na ćwiartki.
- Kukurydzę pokroiłam w grube plastry.
- Pieczarki i pomidorki zostawiłam w całości.
- Wszystkie warzywa doprawiłam solą i pieprzem i ułożyłam na tacce do grillowania. Piekłam je na grillu ok. 35 minut. W ten sam sposób można upiec warzywa w piekarniku z funkcją grillowania lub podsmażyć na patelni.
- Gdy warzywa się piekły, przygotowałam sos tzatziki. Jogurt umieściłam w miseczce.
- Ogórka obrałam, pokroiłam w kostkę (możesz też zetrzeć go na tarce o grubych oczkach) i dodałam do jogurtu.
- Czosnek obrałam, wycisnęłam i dodałam do jogurtu.
- Tzatziki doprawiłam solą, pieprzem i wymieszałam.
- Podawałam z grillowanymi warzywami.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!