1 z 13
Przewijaj galerię w dół
Czubajki kanie to smaczne grzyby, ale trzeba je zbierać...
fot. pixabay.com

Czubajki kanie to smaczne grzyby, ale trzeba je zbierać bardzo uważnie.

2 z 13
W kuchni wykorzystuje się przede wszystkim kapelusze kani....
fot. Katarzyna Laszczak

Czubajka kania

W kuchni wykorzystuje się przede wszystkim kapelusze kani. Jednak zbierając te grzyby, trzeba również zwracać uwagę na wygląd i cechy trzonu, które odróżniają czubajki kanie od niejadalnych, a nawet trujących gatunków.

3 z 13
Kania to jeden ze smaczniejszych grzybów jadalnych. Można je...
fot. JerzyGorecki (pixabay.com)

Czubajki kanie

Kania to jeden ze smaczniejszych grzybów jadalnych. Można je jeść smażone, ale też suszyć, dodawać do jajecznicy, zup i innych potraw. Trzeba jednak uważać, by nie pomylić jej z niebezpiecznymi grzybami.

4 z 13
Główne „atrybuty” czubajki kani to twardy czubek na szczycie...
fot. MartinFredy/Getty Images

Czubajka kania

Główne „atrybuty” czubajki kani to twardy czubek na szczycie kapelusza oraz ruchomy pierścień. To odróżnia ją od muchomora sromotnikowego.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zobacz również

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?