Kluski ziemniaczane z kiełbasą, czyli powrót do smaków dzieciństwa. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Andżeliki Knop.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 4 ugotowane ziemniaki
- sól
- pieprz
- 200 g kiełbasy np. Lisieckiej
- olej do smażenia
Wykonanie
Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Następnie przełożyć je na durszlak, tak aby pozbyć się nadmiaru wody. Ziemniaki nie powinny być zbyt suche, ani zbyt wodniste.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i zostawić do wystudzenia. Następnie w dużej misce wymieszać surowe i ugotowane ziemniaki, przyprawić solą i pieprzem. Z powstałego ciasta uformować niewielkie kluski, wyglądem przypominające kluski śląskie.
W dużym garnku ugotować wodę z dodatkiem oleju i soli. Gdy woda zacznie się gotować, wrzucić kluski i gotować ok. 10 minut, licząc od chwili wypłynięcia klusek na wierzch.
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Gotowe kluski podać z podsmażoną kiełbaską.
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
