Eliminacje do finału, zorganizowała ich macierzysta szkoła - Zespół Szkół im. Emila Godlewskiego. 154 uczniów z czterech województw: małopolskiego, podkarpackiego, śląskiego i świętokrzyskiego, uczestniczyło w pisemnym teście i części praktycznej.
Na finał w czerwcu do Hańczowej (gm. Uście Gorlickie), pojedzie 31 laureatów, wyłonionych w dziewięciu blokach, m.in. produkcji zwierzęcej, architektury krajobrazu, agrobiznesu.
Piotrkowice Małe. Galeria zdjęć z gali podsumowującej okręgo...
W jury zasiadali znani profesorowie uczelni, m.in. Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Zdaniem przewodniczącego jury, prof. Norberta Marksa, poziom wiedzy uczniów był zróżnicowany, ale zaznaczył, że padł kolejny rekord: Józef Szlosarczyk z Zespołu Szkół Ogrodniczych w Bielsku-Białej na 120 możliwych punktów zdobył 117. Jak nam powiedział ma on ambicje wygrać szczebel centralny, choć indeks ma już w kieszeni jako zeszłoroczny finalista.
- Poziom olimpiad rośnie, a w praktycznej części pojawiło się dużo zaskoczeń, na przykład o oznakowaniu jajek - uważa najlepszy laureat, który sporo czasu poświęca na pomoc rodzicom w prowadzeniu gospodarstwa z trzodą chlewną i uprawami. Ma zamiar studiować na krakowskim UR.
Natomiast dietetykę lub fizjoterapię ma w planie studiować maturzystka Patrycja Sroga, ucząca się w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych piotrkowickiego ZS.
Uważa, że test nie był trudny, choć pojawiły się w nim podchwytliwe pytania. Część teoretyczna nie sprawiła jej problemu. Miała za zadanie przygotować omlet i opowiedzieć jak wykonuje się go na słodko i na słono. Także musiała się wykazać wiedzą m.in o rodzajach ciast (drożdżowe, kruche, parzone) i dzbanków do napojów.
Drugi laureat z tego ZS Jakub Madej uczy się w Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki. Trochę trudności sprawiły mu w teście szczegółowe pytania o unijne dotacje. Praktyczną wiedzą na temat siewnika lub wymiany oleju w ciągniku, wykazał całkiem nieźle.
- Ogromnie się cieszę, że z trzech naszych uczniów uczestniczących w eliminacjach, dwoje dostało się do finału - dyrektor ZS Aneta dziedzic nie ukrywała zadowolenia.
Prof. Andrzej Lepiarczyk, przewodniczący Komitetu Organizacyjnego Olimpiady i dziekan Wydziału Rolniczo-Ekonomicznego AR, chwalił organizację olimpiady w Piotrkowicach Małych, gratulował dyrektor Dziedzic oraz staroście Grzegorzowi Pióro prowadzenia takiej szkoły.
Starosta jest jej absolwentem i właśnie na takiej olimpiadzie zdobył indeks na krakowski UR.
- Generalnie pytania i część praktyczna nie były trudne, natomiast stres związany z wystąpieniem przed taką komisją był ogromny - powiedziały nam Zuzanna Aleksandrowicz i Adrianna Chrapek z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Ogrodniczych w Żywcu.
Olimpiadę podsumował prof. Włodzimierz Sady, rektor krakowskiego UR, zaznaczając, że to w Polsce jedyna olimpiada rolnicza dająca uczniom wstęp na wyższe uczelnie. Odbywa się od ponad 40 lat dzięki profesorom UR, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach.
- Dziękuję też wszystkim członkom jur pracującym społecznie, nauczycielom i samym uczniom, przed którymi chylę czoła. W żadnej dziedzinie nie jest potrzebna tak szeroka wiedza, jak w rolnictwie. Rolnik musi się znać na krzewach, na glebie, na uprawach i nawozach, na zwierzętach - mówił rektor.
Na finał XLIII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych do Hańczowej pojadą zdobywcy trzech pierwszych miejsc z każdego z 10 bloków. W blokach ogrodnictwo, ochrona i inżynieria środowiska oraz gastronomia, będą to cztery osoby, a w bloku agrobiznes - dwie:
Ogrodnictwo:
- Bartłomiej Kołodziej - ZSO, Bielsko-Biała
- Arkadiusz Krawczyk - Zespół Szkół Inżynierii Środowiska i Melioracji, Kraków ZSIŚiM
- Artur Ryłko - ZSO, Bielsko-Biała
- Karol Tomecki - ZS CKR Rzemień
Ochrona i inżynieria środowiska:
- Daniel Frąc - ZSP, Żelechów
- Szymon Kwapiszewski - V LO, Kraków
- Michał Leja - V LO, Kraków
- Krzysztof Świąder - ZSP, Żelechów
Gastronomia:
- Przemysław Baran - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności, Myślenice
- Katarzyna Janowice -ZS, Nawojowa
- Patrycja Sroga - ZS, Piotrkowice Małe
- Łucja Wardęga - ZS, Limanowa
Weterynaria:
- Handzlik Katarzyna - Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego, Czernichów
- Aleksandra Kost - ZS RCKU, Nowy Targ
- Natalia Kowalczyk - V LO, Kraków
Mechanizacja rolnictwa:
- Grzegorz Gnela - ZS CKR, Hańczowa
- Mateusz Łukaczyn - ZS CKR, Hańczowa
- Jakub Madej - ZS, Piotrkowice Małe
Produkcja zwierzęca:
- Bartosz Koraczyński - ZSO, Bielsko-Biała
- Józef Szlosarczyk - ZSO, Bielsko-Biała
- Weronika Wieczorek - ZS CKR, Nakło Śląskie
Leśnictwo:
- Lucjan Gładysz - Zespół Szkół Leśnych, Lesko
- Jakub Sakowicz - ZSL, Biłgoraj
- Jakub Wołosz - ZSL, Biłgoraj
Architektura krajobrazu:
- Patryk Raczek - ZSO, Bielsko-Biała
- Aleksandra Rybarczyk - ZSP, Nawojowa
- Adrian Wójtowicz - ZSIŚiM, Kraków
Agrobiznes:
- Artur Łącz - ZSP nr 2, Tarnobrzeg
- Dawid Sula - V LO, Kraków
Produkcja roślinna:
- Ryszard Rembiasz - ZS CKR, Hańczowa
- Dorota Starzyk - ZSP, Nawojowa
Wielkanocna kuchnia w niecodziennym wydaniu
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
POLECAMY - KONIECZNIE SPRAWDŹ:
