- W tym roku nasze owady dały nam już blisko 70 litrów miodu, m.in. lipowego i wielokwiatowego. Miodu prosto z AGH będzie można skosztować na Krakowskim Miodobraniu, które na początku września odbędzie się na placu Wolnica - zaprasza Anna Żmuda-Muszyńska z AGH.
Nie ma wątpliwości, że krakowski miód jest dobry jakościowo. Naukowcy z AGH przebadali go pod kątem zanieczyszczeń pochodzących z powietrza i stwierdzili, że niczym nie ustępuje miodowi zbieranemu w warunkach w pełni ekologicznych. Dokładne wyniki badań w internecie na stronie: pasiekawloczykij.com/#agh.
Ze zbiorami czeka do września pasieka Uniwersytetu Jagiellońskiego. Jej ule stoją w Ogrodzie Botanicznym UJ (6 sztuk), na dachu budynku Wydziału Chemii UJ przy ul. Ingardena 3 (4 sztuki) oraz w podkrakowskiej Polance Hallera (15 sztuk).
>> Więcej na ten temat w "Dzienniku Polskim"
Źródło: Dziennik Polski