Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zaczęły się zbiory miodu w krakowskich pasiekach

Anna Agaciak
Choć mamy suszę, pszczelarze są zadowoleni z sezonu
Choć mamy suszę, pszczelarze są zadowoleni z sezonu Szymon Starnawski
Wydarzenie. Miód z grodu Kraka jest zdrowy, wielokwiatowy i pachnący. Ma być wizytówką. We wtorek - 8 sierpnia obchodziliśmy Światowy Dzień Pszczół. Z tej okazji Akademia Górniczo-Hutnicza pochwaliła się swoimi osiągnięciami w produkcji miodu. W końcu na dachu budynku B-8 stoi 6 uli, a w każdym z nich żyje ok. 40 tys. łagodnych i lubiących miasto pszczół krainek.

- W tym roku nasze owady dały nam już blisko 70 litrów miodu, m.in. lipowego i wielokwiatowego. Miodu prosto z AGH będzie można skosztować na Krakowskim Miodobraniu, które na początku września odbędzie się na placu Wolnica - zaprasza Anna Żmuda-Muszyńska z AGH.

Nie ma wątpliwości, że krakowski miód jest dobry jakościowo. Naukowcy z AGH przebadali go pod kątem zanieczyszczeń pochodzących z powietrza i stwierdzili, że niczym nie ustępuje miodowi zbieranemu w warunkach w pełni ekologicznych. Dokładne wyniki badań w internecie na stronie: pasiekawloczykij.com/#agh.

Ze zbiorami czeka do września pasieka Uniwersytetu Jagiellońskiego. Jej ule stoją w Ogrodzie Botanicznym UJ (6 sztuk), na dachu budynku Wydziału Chemii UJ przy ul. Ingardena 3 (4 sztuki) oraz w podkrakowskiej Polance Hallera (15 sztuk).

>> Więcej na ten temat w "Dzienniku Polskim"

Źródło: Dziennik Polski

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska