Wprowadzono rozwiązania umożliwiające spełnienie wymagań importowych państw trzecich (spoza Unii). Dotyczą bezpieczeństwa fitosanitarnego towarów pochodzenia roślinnego.
Sprawdź również:**Ceny truskawek 2018. Pojawiają się już pierwsze polskie zbiory! Te ze szklarni**
Jak podał resort rolnictwa, podmioty wpisane do rejestru eksporterów będą nadzorowane przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa lub przez podmioty prowadzące działalność dotyczącą certyfikacji w integrowanej produkcji roślin (podmioty certyfikujące).
Kolejna kwestia, zainteresowani eksportem będą musieli zadeklarować znajomość wymagań państw trzecich.
MRIRW zapewnia, iż wprowadzono ułatwienia w procedurze wpisywania podmiotów do rejestru przedsiębiorców. Zrezygnowano tym samym, z wydawania decyzji administracyjnej przy dokonywaniu wpisu.
"Wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa nie będzie musiał kontrolować podmiotów, wpisanych do prowadzonego przez siebie rejestru przedsiębiorców, niewykonujących w danym roku działalności wymagającej uzyskania takiego wpisu, jeśli zostanie o tym wcześniej poinformowany", podaje ministerstwo.
Ułatwienia mają dotyczyć również granicznej kontroli fitosanitarnej opakowań drewnianych, w tym - palet.
Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!
Co jeszcze przewiduje projekt? Przepisy ułatwiające rejestrację w komputerowej bazie danych informacji dotyczących nasion lub sadzeniaków ziemniaka, uzyskiwanych zgodnie z metodami produkcji ekologicznej. Modyfikacja danych w komputerowej bazie – zgodnie z wolą i na wniosek podmiotu – będzie możliwa bez wydawania decyzji administracyjnej.
Resort Jurgiela wskazuje, że nowela zwiększa wiarygodność systemu integrowanej produkcji roślin. Przede wszystkim przez zapewnienie efektywniejszej wymiany informacji między Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa a podmiotami certyfikującymi.
Nowe regulacje powinny obowiązywać od 1 stycznia 2019.
Źródło: MRiRW
Przypominamy. Europejskie Forum Rolnicze Jasionka 2018 - Krzysztof Jurgiel o Wspólnej Polityce Rolnej: