Na liście zadań małopolskich inspekcji są m.in. lekcje czytania ze zrozumieniem „Etykiet żywnościowych”, ale też chociażby wydawanie paszportów roślin. Temu, by produkty żywnościowe były dobrej jakości, służą kontrole. W tym roku wykonano ich tysiące.
"Żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, substancje chemiczne czy będąca nośnikiem pasożytów, a także ta niewłaściwie przechowywana i przygotowana, jest przyczyną ponad 200 chorób. Wśród nich są te mniej dotkliwe, jak i te, które mogą prowadzić nawet do zgonu" - przypomina Małopolski Urząd Wojewódzki.
Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Obejmuje między innymi: nadzór nad jakością handlową (kontrola żywności w rolniczym handlu detalicznym, kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie, w tym wywożonych za granicę, jak również artykułów sprowadzanych zza granicy itp. ) kontrolę warunków składowania i transportu.

Spośród ponad 4,6 tys. kontroli przeprowadzonych tylko w tym roku przez Inspektorat: 350 dotyczyło rynku krajowego (w tym: 286 planowych, 29 doraźnych, 35 w wyniku sygnałów konsumenckich), 49 odbyło się na wniosek przedsiębiorców, a ponad 4,2 tys. dotyczyło rynku zagranicznego (import, export).
W ramach kontroli planowych realizowanych na rynku krajowym zweryfikowano działalność łącznie 143 podmiotów na wszystkich etapach wprowadzania do obrotu artykułów rolno-spożywczych. Nieprawidłowości stwierdzono w 71 podmiotach (49,7 proc.).
Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Krakowie
Od stycznia do września 2024 r. Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Krakowie przeprowadził blisko 11 tys. kontroli, podczas których pobrano ponad 1,3 tys. prób gleby, wody, roślin i produktów roślinnych do badań labolatoryjnych. Pozwoliły one uwidocznić 13 nowych ognisk afrofagów szkodliwych. Wykonano także ponad 230 kontroli plantacji zbóż pod kątem sporyszu zbóż i traw oraz fuzariozy kłosów zbóż.
- Inspektorzy zajmowali się także kontrolą zdrowotności w celu wydania tzw. paszportów roślin, które są niezbędne dla roślin przeznaczonych do sadzenia będących przedmiotem handlu między przedsiębiorstwami. Wydano ich prawie 12 tys. Takie poświadczenie, że są one wolne od szkodników i chorób, wydano dla 284 ton materiału siewnego i sadzeniakowego oraz blisko 550 tys. sztuk roślin – mówi małopolski wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa Magdalena Makowska.

Inspekcja odgrywa również ważną rolę w rozwijaniu eksportu towarów rolno-spożywczych. W okresie od stycznia do września tego roku dokonano certyfikacji fitosanitarnej roślin i produktów roślinnych i innych przedmiotów wysyłanych do 36 państw, wydając ponad 550 świadectw fitosanitarnych.
Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii
W zakresie bezpieczeństwa żywności czuwa także Inspekcja Weterynaryjna. Obejmuje ona nadzór nad zdrowiem zwierząt, bezpieczeństwem pasz oraz nad stosowaniem substancji leczniczych u zwierząt.
W województwie małopolskim w 2024 r. pracownicy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadzili 5001 kontroli, w tym: 3288 w podmiotach zatwierdzonych i 1713 w podmiotach rejestrowanych.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie
Nad zakładami produkującymi żywność pochodzenia niezwierzęcego, wprowadzającymi do obrotu żywność pochodzenia zwierzęcego i niezwierzęcego oraz zakładami żywienia otwartego, czuwa w Małopolsce Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie.
- W ubiegłym roku obiektów objętych nadzorem naszej inspekcji było blisko 46 tys. W 2023 r. inspektorzy przeprowadzili ponad 27 tys. kontroli. Obciążono osoby winne zaniedbań blisko 3 tys. mandatów na kwotę ponad 640 tys. zł. Kontrole prowadzone były również w zakładach żywienia zbiorowego otwartego. Takim nadzorem objętych było ponad 10,5 tys. obiektów. Dla 138 zakładów wydano decyzje dotyczące przerwania działalności, a dla 152 zakazu wprowadzania do obrotu środków spożywczych. Urzędowa kontrola dotyczyła również badań laboratoryjnych żywności. W 2023 r. pobraliśmy i przebadaliśmy ponad 5,7 tys. próbek pobranych u producentów. To, co budzi optymizm, to fakt, że odsetek próbek niespełniających wymagań utrzymuje się na niskim poziomie – mówi kierownik Działu Nadzoru Sanitarnego WSSE w Krakowie Daniel Cyz.

Inspekcja Handlowa
- W roku bieżącym przeprowadziliśmy ponad 50 kontroli lokali gastronomicznych, w których do najczęstszych stwierdzonych nieprawidłowości należały: nieuwidocznienie informacji o szkodliwości spożywania alkoholu, niewłaściwie sformułowane informacje w cennikach, naruszenie przepisów związanych z legalizacją przyrządów pomiarowych – mówi rzecznik prasowy Wojewódzkiej Inspektoratu Inspekcji Handlowej Magdalena Czop.
Zmiany w prawie o sprzedaży alkoholu
