https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Masowa kontrola żywności w małopolskich punktach gastronomicznych. Inspektorzy wzięli pod lupę małopolskie kebabownie. Co wykazały kontrole?

Aleksandra Łabędź
Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej masowo kontrolują podmioty działające na rynku żywności (np. producenci żywności, sklepy spożywcze, restauracje) w ramach urzędowej kontroli żywności w celu stwierdzenia zgodności postępowania z wymaganiami określonym w przepisach prawa żywnościowego. W ostatnich tygodniach marca przeprowadzili kontrolę w ponad 300 punktach gastronomicznych w województwie małopolskim.

- Od 14 do 28 marca 2025r., przeprowadzono ponad 300 kontroli sanitarnych w punktach gastronomicznych (zakłady małej gastronomii, restauracje) w których oferowane są do sprzedaży dania typu kebab. Podczas kontroli dokonywano przeglądu masy towarowej tj. mięsa będącego na stanie zakładów, jego oznakowania, a także przeglądu dokumentacji umożliwiającej zidentyfikowanie dostawców - informuje Wojewódzka Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Krakowie.

Jak dalej tłumaczy WSSE w Krakowie: - W trakcie przeprowadzonych kontroli nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości. Sukcesywnie będą przeprowadzane kolejne kontrole tego typu obiektów.

Tysiące przeprowadzonych kontroli

W całym minionym roku w województwie małopolskim objętych nadzorem było 46 849 obiektów, w tym:

  • 8 274 obiektów produkcji żywności

  • 20 559 obiekty obrotu żywnością,

  • 16 897 zakłady żywienia zbiorowego,

  • 92 wytwórnie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,

  • 1 027 miejsc obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.

- W roku 2024 skontrolowano 18 391 obiektów tj. 39,3% - wylicza WSSE w Krakowie.

Co obejmuje zakres kontroli?

Zakres takich kontroli obejmuje m.in.: ocenę stanu sanitarno – technicznego i porządkowego otoczenia zakładu, pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych i socjalnych, maszyn i urządzeń, linii produkcyjnych, środków transportu, warunków przechowywania surowców, substancji dodatkowych, dozwolonych i innych składników żywności, czy też stan higieny i zdrowotności pracowników i osób biorących udział w procesie produkcji lub obrocie żywnością oraz posiadane kwalifikacje i odbyte szkolenia z zakresu zagadnień higieny.

Wielka afera z nielegalnym ubojem pod Limanową

W minionym miesiącu na łamach Gazety Krakowskiej opisywaliśmy aferę dotyczącą grupy przestępczej, która za sprawą fikcyjnych i wirtualnych firm prowadziła m.in. nielegalną ubojnię pod Limanową, a następnie dostarczała mięso bez nadzoru lekarza weterynarii do restauracji serwujących kebab. Możliwe, że przeprowadzane kontrole są pokłosiem tamtych wydarzeń.

O działalności nielegalnej ubojni w nieczynnym od lat zakładzie pod Limanową było głośno od kilku tygodni. Sprawa wyszła na jaw po interwencji Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce oddział w Krynicy-Zdroju, które podczas działań odkryło cmentarzysko zwierząt hodowlanych zabijanych rytualnie. Swoje śledztwo prowadzili też lokalni dziennikarze z Limanowa.in. Jak się okazało, proceder trwał od kilku lat i zasięg miał niemal ogólnopolski.

Więcej na ten temat w materiale:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska