- Od 14 do 28 marca 2025r., przeprowadzono ponad 300 kontroli sanitarnych w punktach gastronomicznych (zakłady małej gastronomii, restauracje) w których oferowane są do sprzedaży dania typu kebab. Podczas kontroli dokonywano przeglądu masy towarowej tj. mięsa będącego na stanie zakładów, jego oznakowania, a także przeglądu dokumentacji umożliwiającej zidentyfikowanie dostawców - informuje Wojewódzka Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Krakowie.
Jak dalej tłumaczy WSSE w Krakowie: - W trakcie przeprowadzonych kontroli nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości. Sukcesywnie będą przeprowadzane kolejne kontrole tego typu obiektów.
Tysiące przeprowadzonych kontroli
W całym minionym roku w województwie małopolskim objętych nadzorem było 46 849 obiektów, w tym:
8 274 obiektów produkcji żywności
20 559 obiekty obrotu żywnością,
16 897 zakłady żywienia zbiorowego,
92 wytwórnie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
1 027 miejsc obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
- W roku 2024 skontrolowano 18 391 obiektów tj. 39,3% - wylicza WSSE w Krakowie.
Co obejmuje zakres kontroli?
Zakres takich kontroli obejmuje m.in.: ocenę stanu sanitarno – technicznego i porządkowego otoczenia zakładu, pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych i socjalnych, maszyn i urządzeń, linii produkcyjnych, środków transportu, warunków przechowywania surowców, substancji dodatkowych, dozwolonych i innych składników żywności, czy też stan higieny i zdrowotności pracowników i osób biorących udział w procesie produkcji lub obrocie żywnością oraz posiadane kwalifikacje i odbyte szkolenia z zakresu zagadnień higieny.
Wielka afera z nielegalnym ubojem pod Limanową
W minionym miesiącu na łamach Gazety Krakowskiej opisywaliśmy aferę dotyczącą grupy przestępczej, która za sprawą fikcyjnych i wirtualnych firm prowadziła m.in. nielegalną ubojnię pod Limanową, a następnie dostarczała mięso bez nadzoru lekarza weterynarii do restauracji serwujących kebab. Możliwe, że przeprowadzane kontrole są pokłosiem tamtych wydarzeń.
O działalności nielegalnej ubojni w nieczynnym od lat zakładzie pod Limanową było głośno od kilku tygodni. Sprawa wyszła na jaw po interwencji Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami w Polsce oddział w Krynicy-Zdroju, które podczas działań odkryło cmentarzysko zwierząt hodowlanych zabijanych rytualnie. Swoje śledztwo prowadzili też lokalni dziennikarze z Limanowa.in. Jak się okazało, proceder trwał od kilku lat i zasięg miał niemal ogólnopolski.
Więcej na ten temat w materiale:
