
Miso z sezamem
Składniki
1 opakowanie tofu
1 opakowanie makaronu sojowego
1 kg pieczarek
20 g wodorostów wakame
1 cebula dymka
3 łyżki pasty miso
2 łyżki sosu sojowego
200 g sezamu Bakalland
pęczek szczypiorku
Wykonanie
Do garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy pastę miso oraz sos sojowy. Do tak przygotowanego, podgrzanego bulionu przekładamy pieczarki w całości i gotujemy przez kilka minut. Tofu kroimy w kostkę, cebule w kawałki, a makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miseczek rozkładamy makaron, tofu oraz cebulę, zalewamy bulionem i posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem.

Zupa pho z orzechami nerkowca
Składniki
1 marchew
pół selera
1 pietruszka
1 cebula
1 opakowanie kiełków fasoli mung
1 opakowanie makaronu ryżowego
1 papryczka chilli
1 łyżeczka startego imbiru
sos sojowy
75 g orzechów nerkowca Bakalland
Wykonanie
Na włoszczyźnie gotujemy prosty bulion – marchew, selera i pietruszkę obieramy i zalewamy 3 litrami wody, cebulę opalamy i dodajemy do warzyw. Całość doprawiamy sosem sojowym i gotujemy na małym ogniu przez 1-2 godziny. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Papryczkę chilli siekamy, kawałek imbiru ścieramy na tarce. Do miski wykładamy makaron, zalewamy bulionem, dodajemy kiełki, papryczkę, odrobinę imbiru i orzechy nerkowca. Podajemy z kilkoma listkami bazylii.