![Zobacz 5 dań kuchni orientalnej, które przygotujesz w domu [PRZEPISY]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/8b/84/5addaf4219286_o_large.jpg)

Grillowany kurczak Satay według Sylwii Ładygi
Składniki
50 dag filetu z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
2 łyżki soku z cytryny –
2 łyżki sosu sojowego –
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kurkumy
szczypta chili
3-4 łyżki oleju sezamowego
Wykonanie
Piersi czyścimy, kroimy w podłużne, grube paski.
Czosnek miażdżymy ze startym imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, kolendrą, kuminem, kurkumą, chili i olejem.W marynatę wkładamy mięso, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki na ok. 45 minut.
Patyczki do szaszłyków nacieramy oliwą, nadziewamy mięso i grillujemy do miękkości.

Aloo Gohbi – curry ziemniaczano-kalafiorowe z Pendżabu (kuchnia indyjska) według Sylwii Ładygi
Składniki na dwie porcje
2 ziemniaki
2 pomidory
1/4 kalafiora
zielona papryczka chili
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka garam masala
1łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kuminu
1łyżeczka kurkumy
szczypta imbiru
1 łyżka masła ghee –
Wykonanie
Obrane, umyte ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną kurkumy przez ok. 15 minut.
Podzielony na różyczki kalafior blanszujemy ok. 10 minut we wrzątku.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy kumin, kolendrę, imbir i resztę kurkumy.
Wrzucamy posiekamy czosnek, pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną chili – podgrzewamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
Wrzucamy kalafior, ugotowane ziemniaki i garam masala – podgrzewamy mieszając, doprawiamy solą i gotowe!

Wegetariański ramen z migdałami
Składniki
1 zielony ogórek
1 opakowanie tofu
1 opakowanie makaronu ryżowego
3 jajka
½ kg pieczarek
1 brokuł
pęczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki
kiełki rzeżuchy
100 g migdałów blanszowanych Bakalland
200 g sezamu Bakalland
1 łyżeczka startego imbiru
olej sezamowy
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego
3 ząbki czosnku
Wykonanie
W garnku o grubym spodzie rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy na nim czosnek i imbir starte na tarce. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy 2 litry wody, 3 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki sosu rybnego. Całość podgrzewamy na małym ogniu, a następnie do bulionu dodajemy kilka różdżek brokuła i gotujemy chwilę, aż warzywo będzie miękkie.
W tym czasie tofu kroimy i podsmażamy na oleju sezamowym, następnie na tym samym tłuszczu smażymy pokrojone w plasterki pieczarki. Jajko gotujemy w ten sposób, by białko było ścięte, a żółtko delikatnie płynne. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ogórka wraz ze skórką kroimy w kawałki, szatkujemy czerwoną kapustę, siekamy natkę pietruszki i szczypiorek. Makaron rozkładamy do głębokich misek, wlewamy bulion z brokułem, dodajemy kilka plasterków tofu, pieczarki, ogórka, czerwoną kapustę i na końcu jajko przekrojone na pół. Całość posypujemy pokruszonymi blanszowanymi migdałami), sezamem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką oraz kiełkami.