
Redykołka
Robiona z resztek przetworzonego bundzu, pozostałych z wyrobu oscypka. Wyciskana w formach o kształcie baranka, kury, parzenic, serca. Niegdyś popularna jako upominek, dawany zawsze w parach (po dwie sztuki). Często jest mylona z oscypkiem.

Bryndza
Ten ser robi się z dojrzałego bundzu. Najlepsza jest bryndza tradycyjnie wyrabiana rękami, tak jak ciasto. Bundz kruszy się w palcach, potem powstałą masę miesza się i ugniata, aż stanie się gładka. Dodaje się soli. Dopiero po 2-3 miesiącach bryndza nabiera charakterystycznego "szczypiącego" smaku.

Bundz
To ser w całości z mleka owczego. Najpierw mleko w specjalnej formie musi się wyklarować. Następnie ser jest podgrzewany do 70 stopni oraz odciskany z nadmiaru wody. Świeży bundz ma zwartą, gładką konsystencję i bardzo delikatny, słodki smak. Można go kroić w plastry i jeść jak twaróg z koziego mleka.

Gołka
Produkowany z krowiego mleka w sposób zbliżony do oscypka. Czasami jest on mylony z oscypkiem ze względu na stosowanie podobnych form (uwaga: oscypek jest wrzecionowaty, gołka - walcowata), jednak smak serów jest zupełnie inny. Gołka jest też dużo mniejsza od oscypka.