5 z 7
Korbacze...

Korbacze
W wymowie podhalańskiej to "korboc" - rodzaj sera góralskiego produkowany z mleka krowiego. Kształtem przypomina długie nitki makaronu, często splecione w warkocz lub wiązki. Smak ma łagodny, mniej słony niż oscypek, nie jest też tak twardy. Podawany jako zakąska.

6 z 7
Oscypek...

Oscypek
Wyrabiany ręcznie na bacówce podczas letniego wypasu. Jest serem z mleka owczego (60 proc.) i krowiego (40 proc.). Robi się go z masy serowej powstałej z bundzu. Oryginalny jest gładki i lśniący. Po przekrojeniu powinien być elastyczny i mieć żółtawy kolor. Ważny jest też kształt - wrzecionowaty.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Stadion Cracovii będzie miał tytularnego sponsora

Stadion Cracovii będzie miał tytularnego sponsora

Masz działkę ROD? Sprawdź, czego absolutnie nie wolno tam robić!

Masz działkę ROD? Sprawdź, czego absolutnie nie wolno tam robić!

Polecamy

800 plus pod lupą – nadchodzą zmiany. Co musisz wiedzieć?

800 plus pod lupą – nadchodzą zmiany. Co musisz wiedzieć?

Stadion Cracovii będzie miał tytularnego sponsora

Stadion Cracovii będzie miał tytularnego sponsora

Masz działkę ROD? Sprawdź, czego absolutnie nie wolno tam robić!

Masz działkę ROD? Sprawdź, czego absolutnie nie wolno tam robić!