5 z 7
Korbacze...

Korbacze
W wymowie podhalańskiej to "korboc" - rodzaj sera góralskiego produkowany z mleka krowiego. Kształtem przypomina długie nitki makaronu, często splecione w warkocz lub wiązki. Smak ma łagodny, mniej słony niż oscypek, nie jest też tak twardy. Podawany jako zakąska.

6 z 7
Oscypek...

Oscypek
Wyrabiany ręcznie na bacówce podczas letniego wypasu. Jest serem z mleka owczego (60 proc.) i krowiego (40 proc.). Robi się go z masy serowej powstałej z bundzu. Oryginalny jest gładki i lśniący. Po przekrojeniu powinien być elastyczny i mieć żółtawy kolor. Ważny jest też kształt - wrzecionowaty.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Polecamy

Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada

NASZA AKCJA
Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Ostra walka i gorąca atmosfera w meczu Garbarnia Kraków - Unia Oświęcim

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek