- Nyj to zodno filozofia. Tyn z łowcego mlyka, a tyn z krowiego - wyjaśnia pani Jagna z Sierockiego, która ma swój stragan z oscypkami i innymi przetworami mlecznymi na Krupówkach.
Jednak nie każdy ma taką wiedzę. Wielu turystów wybiera oscypka, którego nazwa jest najbardziej znana i czuje rozczarowanie specyficznym smakiem owczego mleka. - Gdyby nie uprzejmość pani, która handluje, nie wiedziałabym, że te nitki to korbacze, a okrągły serek to delikatna gołka, która jest robiona z innego mleka niż oscypek - mówi Anna Jarząb z Ciechocinka.
To znacząca różnica, którą mało który sprzedawca ujawnia. Oba te gatunki, jak i kilka innych, przybliżyliśmy w ramce obok. Mamy nadzieję, że teraz każdy wybierze ulubiony ser.
CO TY WIESZ O WIŚLE? CO TY WIESZ O CRACOVII? WEŹ UDZIAŁ W QUIZIE!"
"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+
Artykuły, za które warto zapłacić! Sprawdź i przeczytaj
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Polski samolot musiał nagle lądować na Islandii. Nerwowa sytuacja na pokładzie
- Gwiazdy „Pulp Fiction” na 30. rocznicy premiery filmu. Niektórych zabrakło
- Kokosanka pingwinem roku. Ptak z gdańskiego zoo bije rekordy popularności
- Sto dni do rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich w Paryżu. Co mówią mieszkańcy Paryża?