- Nyj to zodno filozofia. Tyn z łowcego mlyka, a tyn z krowiego - wyjaśnia pani Jagna z Sierockiego, która ma swój stragan z oscypkami i innymi przetworami mlecznymi na Krupówkach.
Jednak nie każdy ma taką wiedzę. Wielu turystów wybiera oscypka, którego nazwa jest najbardziej znana i czuje rozczarowanie specyficznym smakiem owczego mleka. - Gdyby nie uprzejmość pani, która handluje, nie wiedziałabym, że te nitki to korbacze, a okrągły serek to delikatna gołka, która jest robiona z innego mleka niż oscypek - mówi Anna Jarząb z Ciechocinka.
To znacząca różnica, którą mało który sprzedawca ujawnia. Oba te gatunki, jak i kilka innych, przybliżyliśmy w ramce obok. Mamy nadzieję, że teraz każdy wybierze ulubiony ser.
CO TY WIESZ O WIŚLE? CO TY WIESZ O CRACOVII? WEŹ UDZIAŁ W QUIZIE!"
"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+
Artykuły, za które warto zapłacić! Sprawdź i przeczytaj
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!