https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ile kosztują oscypki i inne sery w Zakopanem? Sprawdzamy aktualne ceny w 2025 roku

Łukasz Bobek
Oscypki w Zakopanem
Oscypki w Zakopanem Łukasz Bobek
Już nie tylko na bacówkach, ale także na straganach w Zakopanem pojawiły się pierwszego tegoroczne oscypki. Kupić je można zarówno na Krupówkach, jak i na targu pod Gubałówką. Cena jednak może zaskoczyć. Nie jest to już tania „atrakcja”.

Nie każdy ser to oscypek. Jak poznać prawdziwego oscypka?

Choć potocznie przyjęło się, że wszystko co sprzedawane jest na straganach regionalnych z serami nazywa się oscypkami, faktycznie prawdziwy oscypek jest jeden. Jest to nazwa zastrzeżona dla wyjątkowego serca – pod względem wagi, kształtu, a przede wszystkim składu.

Prawdziwy oscypek powinien mieć co najmniej 60 proc. mleka owczego, a resztę krowiego. Musi ważyć od 60 do 80 dekagramów i mierzyć od 17 do 23 cm. Jego skórka wyróżnia się słomkową barwą, a wnętrze jest kremowe. Robi się go tylko od maja do września (a sprzedaje do października) – czyli w okresie, gdy owce pasą się na halach i są dojone.

Wszystkie inne sery sprzedawane na stoiskach nie są oscypkami. Nazywa się je serami bacowskimi, gołkami. W ich przypadku nie ma określonych proporcji co do mleka owczego. Zazwyczaj są one wyrabiane albo tylko z mleka krowiego, albo z owczego.

Gdzie w Zakopanem kupić najlepsze oscypki?

Wyrabianiem prawdziwego owczego sera trudzą się bacowie - tacy, którzy mają unijny certyfikat. Dlatego jeśli naprawdę chcemy kupić oryginalny ser, najlepiej wybrać się do bacówki, czyli szałasu, gdzie w ciągu lata pracuje baca z juhasami. To właśnie tam produkuje on sery. Na Podhalu, Orawie, Spiszu i w Pieninach działa łącznie ok. 100 baców.

Bacowie jednak sprzedają swoje produkty także handlarzom, którzy następnie sprzedaje je na straganach na Krupówkach. Każde ze stoisk na deptaku posiada informację, z której bacówki pochodzą sery. A jeśli informacji nie widać, warto o to spytać sprzedawcę.

Tegoroczne oscypki już są. Ile kosztują?

Prawdziwe oscypki w tym sezonie wypasowym już się pojawiły. Można je nabyć m.in. na bacówkach. Okazuje się, że pojawiły się także na straganach na Krupówkach. Tak przynajmniej zapewniają nas sprzedawcy serów. Choć co poniektórzy mówią wprost: jak chcesz pan prawdziwego oscypka, to idź na bacówkę, albo do... Muzeum Oscypka.

Ile zapłacimy w tym roku za prawdziwego oscypka? Okazuje się, że ceny – przynajmniej na bacówkach - praktycznie nie zmieniły się od ubiegłego roku. – U mnie na bacówce ceny są jak w zeszłym roku – mówi Marian Barnaś, baca z Polany Szymoszkowej w Zakopanem. Za prawdziwego, dużego oscypka trzeba zapłacić 50-60 zł.

Na jakie są ceny na straganach na Krupówkach? Tutaj ceny są niestety nieco wyższe. Za prawdziwego oscypka – jak zapewnia sprzedawczyni – trzeba zapłacić 70 zł. Ceny innych serów oscylują od 12 do 30 zł – w zależności od wagi i mleka z którego są zrobione. Za najmniejsze serki zapłacimy 3 zł.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Papież Leon XIV: „Pokój dla całego świata"

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska