Oscypek to najbardziej znany spożywczy wyrób z Podhala. Nie ma się co dziwić, bo i smak tego sera j est wyjątkowy. To ser tworzony z połączenia sera owczego i krowiego, przy czym tego pierwszego jest więcej. Zgodnie z tradycją, oscypka wyrabia się od maja do końca września. Wyrabiają go bacowie na bacówkach. Tych jest na Podtatrzu ok. 100.
- Oscypki cały czas robimy. Jest wciąż dobra pogoda, trawa rośnie, owce się pasą. Doimy dwa razy dziennie – mówi Marian Barnaś, baca z Polany Szymoszkowej w Zakopanem, który w tym roku wypasa stado liczące ok. 600 owiec. - Jeśli pogoda dopisze, będziemy wypasać do połowy października. Jeśli jednak przykurzy śnieg, wtedy trzeba będzie się brać do domu wcześniej.
Baca dodaje, że zainteresowanie prawdziwymi oscypkami jest bardzo duże. - Przychodzą po sery i nasi i turyści. Jak się robi dobre i świeże sery, to nie ma co narzekać na sezon – mówi Barnaś.
Po zakończeniu sezonu wypasu owiec bacowie, juhasi i stada owiec wrócą w redyku do swoich miejscowości, gdzie owce zostaną rozdane gospodarzom. Po zimowej przerwie stada znów wyjdą na hale – będzie to pod koniec kwietnia, lub na początku maja.
W zimie górale nadal będą produkowali sery, tyle, że nie będzie to już prawdziwe oscypki. Nie będzie bowiem mleka owczego. Wówczas turyści będą mogli zajadać się tzw. gołkami – serami z mleka krowiego.
Fundacja VIVA sprzedaje ubrania z kolekcji o kontrowersyjnej...
- Na dnie Jeziora Czorsztyńskiego leży zatopiona wieś. Tak kiedyś wyglądało to miejsce
- "Bangladesz" na Siwej Polanie. Buda za budą, pamiątki, kiełbaski i lane piwo
- To był kiedyś legendarny budynek na Krupówkach. Dziś w budynku hula wiatr
- Tatry. Legendarny Mnich - marzenie turystów i taterników [NIESAMOWITE ZDJĘCIA]
- Jak wyglądało Zakopane 30 lat temu i jak wygląda teraz? Miasto bardzo się zmieniło
- Tatry. Remonty szlaków idą pełną parą. To ciężka ręczna robota [ZDJĘCIA]
