
Macie ochotę na pyszną zupę krem? Zobaczcie sprawdzone przepisy. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Zupa krem selerowy z kaszą jaglaną i jabłkiem
Składniki
2 średnie selery
2 jabłka
80 g (waga przed ugotowaniem) ugotowanej kaszy jaglanej
1,5 l bulionu warzywnego
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu greckiego (opcjonalnie)
szczypta soli
szczypta pieprzu
łyżeczka oleju kokosowego
Wykonanie
Selery i jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i podpiec około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. W garnku rozpuścić olej kokosowy, podsmażyć na nim cebulę i czosnek, następnie dodać selera i jabłko oraz bulion. Całość gotować jeszcze około 10 minut na wolnym ogniu. Gdy seler będzie już miękki, wyłączyć ogień, dodać kaszę jaglaną, jogurt grecki oraz sól i pieprz. Całość zmiksować dokładnie. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Przepis Andżeliki Knop

Aromatyczna zupa-krem z cukinii z grzankami
Składniki
cebula
ząbek czosnku
łyżka masła
cukinia ok. 700 g
por
marchewka
pietruszka
duży ziemniak
pieprz, sól
0,5 l wody
2 kromki chleba
łyżka oliwy
Wykonanie
W większym rondelku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek i za chwilę umytą, pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko razem wymieszać i dusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Jak jest gotowe, zmiksować blenderem, ale zostawić kilka kostek cukinii do dekoracji. Warzywa (por, marchewka, pietruszka, ziemniak) obrać, pokroić, przyprawić i dusić do miękkości. Miękkie zblendować. Do zmiksowanej cukinii dodawać stopniowo zmiksowane warzywa i kosztować, sprawdzając, czy smak nam odpowiada. Można do cukinii dodać całą porcję zmiksowanych warzyw i jeszcze trochę doprawić. Krem z cukinii gotowy, ale dla smaczku można go podać razem z grzankami własnej roboty.
Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią pokrojony w kostkę chleb, polać oliwą, dodać odrobinę soli i pieprzu. Grzanki cały czas mieszać, żeby się nie przypaliły. Gotowe grzanki położyć na krem.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

Krem brokułowo-cukiniowy z dodatkiem serka
Składniki
300 g cukinii
1/2 małego brokuła
1 por
100 g serka śmietankowego
woda
olej kokosowy do smażenia (lub inny)
sól, pieprz, ostra papryka
Do podania:
pieczywo, grzanki lub plaster wędzonego łososia
Wykonanie
Pora oczyścić, pokroić cienko, wrzucić na tłuszcz i smażyć aż zmięknie. Dodać pokrojoną w kawałki cukinię (nie obraną) oraz brokuł podzielony na różyczki. Smażyć warzywa razem aż zmiękną. W międzyczasie zagotować wodę. Warzywa zalać wrzątkiem (powinny wystawać ponad poziom wody), przykryć i dusić przez ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zmniejszyć ogień do minimum, dodać serek śmietankowy i ogrzewać zupę aż serek się rozpuści. Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką. Całość zmiksować na gładki krem.
Jeżeli zupa wyjdzie zbyt płynna, należy ogrzewać ją na malutkim ogniu, bez pokrywki, często mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Wielbiciele wyraźnych smaków mogą zamienić połowę sera śmietankowego np. na ser z niebieską pleśnią lub inny ulubiony o mocnym smaku.
Zupę podawać z pieczywem, grzankami lub porwanym plastrem wędzonego łososia.
Przepis Katarzyny Skuty