
Zupa-krem z papryki
Składniki
5-6 papryk
cebula
marchew
jogurt naturalny
kwaśne jabłko
łyżeczka estragonu suszonego
łyżeczka bazylii
łyżka soku z cytryny
2 łyżki uprażonych nasion dyni
2 łyżki uprażonych nasion słonecznika
ok. 1 litra wywaru z rosołu z wiejskiej kury
odrobina miodu
odrobina soli i pieprzu kolorowego do smaku
oliwa
Wykonanie
Pokrojoną cebulę poddusić na oliwie, następnie dodać marchew startą na dużych oczkach. Dusić kilka minut, dodając część wywaru. Paprykę pokroić w grubą kostkę i dusić do miękkości podlewając wywarem z rosołu z wiejskiej kury. Wszystko zblendować oraz przyprawić estragonem, bazylią, pieprzem kolorowym i odrobiną soku z cytryny. Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłko i gotować przez ok. 2 minuty. Na patelni podsmażyć, delikatnie soląc, nasiona dyni i słonecznika. Do zupy kremu dodać jogurt naturalny i udekorować odsmażonymi nasionami. Można dodać miód według własnego uznania.
Przepis Eleonory Kusińskiej

Kremowa zupa czosnkowa z serem Edamskim
Składniki:
4-5 ziemniaków
1 główka czosnku
1 cebula
½ marchewki
200 ml śmietany kremówki
1l bulionu (warzywnego lub wołowego)
sól
pieprz
szczypiorek
oliwa z oliwek
ser Edamski do posypania
Wykonanie:
Obrać ziemniaki, czosnek i marchewkę. Wszystko pokroić na małe kawałki.
W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, ziemniaki i marchewkę. Na koniec dodać czosnek. Jak zmięknie - zalać bulionem. Doprawić solą, pieprzem i gotować około 20 minut. Następnie wlać śmietanę i zmiksować na gładki krem.
Na oliwie z oliwek usmażyć grzanki z razowego chleba.
Zupę udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem, grzankami z chleba i tartym serem.

Krem z batatów z mleczkiem kokosowym i kolendrą
Składniki
500 g batatów
2 niewielkie zwykłe ziemniaki
1 mała cebula
2-3 łyżki mleczka kokosowego
świeża kolendra
pieprz
sól
Wykonanie
Wszystkie warzywa obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka. Zalewamy je wodą, tak aby były przykryte. Gotujemy do miękkości. Następnie całość rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe i doprawiamy solą oraz pieprzem. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną kolendrą.
Przepis Anny Loski

Pikantna zupa-krem z pora i topinambura
Składniki
40 dag topinambura
2 ziemniaki
por
50 g masła
marchewka
cebula
2 ząbki czosnku
grzanki czosnkowe (ząbek czosnku, oliwa, 2 kromki chleba)
litr bulionu warzywnego
kurkuma
pieprz cayenne, sól
Wykonanie
Topinambura, ziemniaka i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Pora obrać z zewnętrznych liści i pokroić w plastry. Podobnie cebulę.
W dużym garnku roztopić masło i podsmażyć warzywa, około 10 minut. Po tym czasie warzywa zalać bulionem, dodać czosnek i gotować około 25 minut. Gdy warzywa zmiękną, zmiksować je na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą.
Na patelni podsmażyć wyciśnięty ząbek czosnku i wrzucić na to chleb pokrojony w kostkę. Usmażyć. Zupę podawać na gorąco z grzankami.
Przepis Aleksandry Faiks