5 z 16
Zupa-krem z papryki...
fot. Fot. archiwum

Zupa-krem z papryki

Składniki 
5-6 papryk 
cebula 
marchew 
jogurt naturalny 
kwaśne jabłko 
łyżeczka estragonu suszonego 
łyżeczka bazylii 
łyżka soku z cytryny 
2 łyżki uprażonych nasion dyni 
2 łyżki uprażonych nasion słonecznika 
ok. 1 litra wywaru z rosołu z wiejskiej kury 
odrobina miodu 
odrobina soli i pieprzu kolorowego do smaku 
oliwa
 
 
Wykonanie
Pokrojoną cebulę poddusić na oliwie, następnie dodać marchew startą na dużych oczkach. Dusić kilka minut, dodając część wywaru. Paprykę pokroić w grubą kostkę i dusić do miękkości podlewając wywarem z rosołu z wiejskiej kury. Wszystko zblendować oraz przyprawić estragonem, bazylią, pieprzem kolorowym i odrobiną soku z cytryny. Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłko i gotować przez ok. 2 minuty. Na patelni podsmażyć, delikatnie soląc, nasiona dyni i słonecznika. Do zupy kremu dodać jogurt naturalny i udekorować odsmażonymi nasionami. Można dodać miód według własnego uznania.
Przepis Eleonory Kusińskiej

6 z 16
Kremowa zupa czosnkowa z serem Edamskim...
fot. Fot. archiwum

Kremowa zupa czosnkowa z serem Edamskim

Składniki:
4-5 ziemniaków
1 główka czosnku
1 cebula
½ marchewki
200 ml śmietany kremówki
1l bulionu (warzywnego lub wołowego)
sól
pieprz
szczypiorek
oliwa z oliwek
ser Edamski do posypania

Wykonanie:
Obrać ziemniaki, czosnek i marchewkę. Wszystko pokroić na małe kawałki.
W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, ziemniaki i marchewkę. Na koniec dodać czosnek. Jak zmięknie - zalać bulionem. Doprawić solą, pieprzem i gotować około 20 minut. Następnie wlać śmietanę i zmiksować na gładki krem.
Na oliwie z oliwek usmażyć grzanki z razowego chleba.
Zupę udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem, grzankami z chleba i tartym serem.

7 z 16
Krem z batatów z mleczkiem kokosowym i kolendrą...
fot. Fot. Anna Loska

Krem z batatów z mleczkiem kokosowym i kolendrą

Składniki
500 g batatów 
2 niewielkie zwykłe ziemniaki 
1 mała cebula 
2-3 łyżki mleczka kokosowego 
świeża kolendra 
pieprz 
sól 
 
Wykonanie
Wszystkie warzywa obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka. Zalewamy je wodą, tak aby były przykryte. Gotujemy do miękkości. Następnie całość rozdrabniamy blenderem na gładki krem. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe i doprawiamy solą oraz pieprzem. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną kolendrą. 
Przepis Anny Loski

8 z 16
Pikantna zupa-krem z pora i topinambura...
fot. Fot. Aleksandra Faiks

Pikantna zupa-krem z pora i topinambura

Składniki
40 dag topinambura
2 ziemniaki
por
50 g masła
marchewka
cebula
2 ząbki czosnku
grzanki czosnkowe (ząbek czosnku, oliwa, 2 kromki chleba)
litr bulionu warzywnego
kurkuma
pieprz cayenne, sól

Wykonanie
Topinambura, ziemniaka i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Pora obrać z zewnętrznych liści i pokroić w plastry. Podobnie cebulę.
W dużym garnku roztopić masło i podsmażyć warzywa, około 10 minut. Po tym czasie warzywa zalać bulionem, dodać czosnek i gotować około 25 minut. Gdy warzywa zmiękną, zmiksować je na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą.
Na patelni podsmażyć wyciśnięty ząbek czosnku i wrzucić na to chleb pokrojony w kostkę. Usmażyć. Zupę podawać na gorąco z grzankami.
Przepis Aleksandry Faiks

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

Ksiądz z Krakowa pojawił się przy ogłoszeniu papieża Leona XIV. Co o nim wiemy?

Nowy punkt kasowy TPN w Kuźnicach. Koniec z drewnianym domkiem, czas na nowoczesność

Nowy punkt kasowy TPN w Kuźnicach. Koniec z drewnianym domkiem, czas na nowoczesność

Jak filmowcy widzą Kraków? Dziesięć najważniejszych filmów z Grodem Kraka w tle

Jak filmowcy widzą Kraków? Dziesięć najważniejszych filmów z Grodem Kraka w tle

Zobacz również

Brak oscypków w "bacomacie" na Olczy w Zakopanem. Są za to pamiątki i gołki

Brak oscypków w "bacomacie" na Olczy w Zakopanem. Są za to pamiątki i gołki

Prelekcją i koncertem popularyzują w Krakowie tradycje narodowe i Wojsko Polskie

Prelekcją i koncertem popularyzują w Krakowie tradycje narodowe i Wojsko Polskie