6 z 15
Poprzednie
Następne
Zupa krem to pomysł na sycący obiad. Zobacz, jakie gęste zupy warto przygotować. Najlepsze przepisy
Kremowa zupa czosnkowa z serem Edamskim
Składniki:
4-5 ziemniaków
1 główka czosnku
1 cebula
½ marchewki
200 ml śmietany kremówki
1l bulionu (warzywnego lub wołowego)
sól
pieprz
szczypiorek
oliwa z oliwek
ser Edamski do posypania
Wykonanie:
Obrać ziemniaki, czosnek i marchewkę. Wszystko pokroić na małe kawałki.
W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, ziemniaki i marchewkę. Na koniec dodać czosnek. Jak zmięknie - zalać bulionem. Doprawić solą, pieprzem i gotować około 20 minut. Następnie wlać śmietanę i zmiksować na gładki krem.
Na oliwie z oliwek usmażyć grzanki z razowego chleba.
Zupę udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem, grzankami z chleba i tartym serem.