10 małopolskich produktów regionalnych chronionych przez UE [ZDJĘCIA]
kk
BRYNDZA PODHALAŃSKA - ser z grupy podpuszczkowych miękkich. Produkowany od maja do września. Do jego wytworzenia wykorzystywane jest mleko owcze pochodzące od „Polskiej Owcy Górskiej” oraz ewentualnie dodawane jest mleko krowie pochodzące od krów rasy „Polskiej Krowy Czerwonej”. Charakteryzuje się pikantnym, słonym smakiem.
Aż 10 małopolskich wyrobów regionalnych znalazło się na liście produktów chronionych oznaczeniem Unii Europejskiej. Oscypki, bryndza, a może krakowskie obwarzanki - co jest najsmaczniejsze? Co jeszcze powinno się znaleźć na tej liście? Zapraszamy do obejrzenia galerii!
Podaj powód zgłoszenia
G
Na zdjęciu opublikowano nie fasolę "Piękny Jaś z Doliny Dunajca" zarejestrowaną w UE, lecz "polską fasolę z orzełkiem - fasolę niepodległości" zarejestrowaną jedynie na "Polskiej Liście Produktów Tradycyjnych" prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa.
Obydwa te gatunki fasoli różnią się zasadniczo wielkością, a ponadto "Piękny Jaś" jest perłowo-biały (nie ma żadnego rytu, tak charakterystycznego dla "polskiej fasoli z orzełkiem"
Obydwa te gatunki fasoli różnią się zasadniczo wielkością, a ponadto "Piękny Jaś" jest perłowo-biały (nie ma żadnego rytu, tak charakterystycznego dla "polskiej fasoli z orzełkiem"