12 kwietnia obchodzone jest bardzo słodkie święto - Dzień Czekolady. To typowo polskie święto. Natomiast Światowy Dzień Czekolady obchodzony jest 7 lipca. To właśnie 7 lipca 1550 roku czekolada została przywieziona do Europy.
Czekolada jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa. Najzdrowsza jest ta, która zwiera ponad 70% miazgi kakaowej i niewielką ilość cukru. To właśnie gorzka czekolada ma najmniej kalorii i ma zbawienny wpływ na serce. Codzienne spożywanie 7 gramów gorzkiej czekolady skutecznie chroni układ krwionośny.
W Polsce najpopularniejszą czekoladą jest czekolada mleczna zwierająca mleko w proszku. Zawartość kakao w takiej czekoladzie nie przekracza 50%. Jednak czekolada nie musi być tylko mleczna lub gorzka. Możemy kupić czekolady z owocami, bakaliami, ostrymi przyprawami oraz białą, która tak naprawdę... nie jest czekoladą.
Czekolada nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także poprawia nam humor. Jest także znanym od wieków afrodyzjakiem. Według naukowców mózg po spożyciu czekolady reaguje podobnie jak podczas miłosnych uniesień.
